Anders Hallgren

  • Psychologist and animal behaviorist

(Svenska) När våra vägar måste skiljas åt…

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

 Vi vill inte tänka på det. Men det går inte att komma ifrån att en hunds liv är kort. En dag måste våra vägar skiljas åt. Du kan inte göra något för att förhindra det och du lämnas ensam kvar med saknaden och sorgen.

 Det är den dagen som sorgen lämnar ett sår i hjärtat. Visst visar våra närmaste deltagande, men det finns andra som tycker att det är mer rätt att sörja en människa än ett djur. De har helt enkelt inte förstått att när man har berövats en kär vän är sorgen densamma – oavsett om det gäller en närstående eller ett husdjur. Banden av kärlek, vänskap och samhörighet som har klippts av var lika starka. Sorgen är lika djup och saknaden är lika stark.

Man är aldrig förberedd. Bara den som har varit med om att mista sin bästa vän vet hur det känns och hur svår förlusten kan vara att bära. Av den anledningen tänker jag att det kan vara ett visst stöd att få veta hur andra hanterar det.

Jag kontaktades för en tid sedan av en ung matte som hade mist sin hund. Den hade levt länge och varit hennes käraste vän. Hon upplevde det som en nattsvart kris och var desperat av sorg. Det enda jag kunde ge som stöd var att säga att hon kanske skulle skriva en dikt eller ett brev till hunden om saknaden, men också om tacksamhet. Kanske skulle det lätta en stund. Det gjorde hon och skickade nedanstående kloka rader till mig. Nu delar jag med mig av dem för att de kanske kan hjälpa andra i samma situation. Mer stöd och verktyg finns i min bok ”Farväl till en vän”.

Anders Hallgren

 ”Hej,

Du ville man skulle skriva en dikt,  jag är inte så bra på det, men kanske som en fråga?

 Hur kommer det sig att hundar lever så korta liv?
– För de behöver inte mer tid för att veta hur man ska leva och inte bara vara vid liv.

Men varför blir vissa hundar äldre än de borde?

– För de behöver den tiden för de har valt att lära människorna som de lever med hur man ska leva och inte bara vara vid liv, vilket tar tid. Men när det uppdraget är avklarat, är största utmaningen framför människorna. Sista provet som hunden lärt ut: släppa taget.

 Ludde hade det uppdraget, vi klarade det efter ett par omvägar.

 Med vänlig hälsning,

Ledsen Matte och Husse.”

 

Got Something To Say:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


Copyright © Anders Hallgren 2020