Hoppa till innehåll

När våra vägar måste skiljas åt..

Vi vill inte tänka på det. Men det går inte att komma ifrån att en hunds liv är kort. En dag måste våra vägar skiljas åt. Du kan inte göra något för att förhindra det och du lämnas ensam kvar med saknaden och sorgen.

 Det är den dagen som sorgen lämnar ett sår i hjärtat. Visst visar våra närmaste deltagande, men det finns andra som tycker att det är mer rätt att sörja en människa än ett djur. De har helt enkelt inte förstått att när man har berövats en kär vän är sorgen densamma – oavsett om det gäller en närstående eller ett husdjur. Banden av kärlek, vänskap och samhörighet som har klippts av var lika starka. Sorgen är lika djup och saknaden är lika stark.

Man är aldrig förberedd. Bara den som har varit med om att mista sin bästa vän vet hur det känns och hur svår förlusten kan vara att bära. Av den anledningen tänker jag att det kan vara ett visst stöd att få veta hur andra hanterar det.

Jag kontaktades för en tid sedan av en ung matte som hade mist sin hund. Den hade levt länge och varit hennes käraste vän. Hon upplevde det som en nattsvart kris och var desperat av sorg. Det enda jag kunde ge som stöd var att säga att hon kanske skulle skriva en dikt eller ett brev till hunden om saknaden, men också om tacksamhet. Kanske skulle det lätta en stund. Det gjorde hon och skickade nedanstående kloka rader till mig. Nu delar jag med mig av dem för att de kanske kan hjälpa andra i samma situation. Mer stöd och verktyg finns i min bok ”Farväl till en vän”. (Se bild längre ner)

Anders Hallgren

 ”Hej,

Du ville man skulle skriva en dikt,  jag är inte så bra på det, men kanske som en fråga?

 Hur kommer det sig att hundar lever så korta liv?
– För de behöver inte mer tid för att veta hur man ska leva och inte bara vara vid liv.

Men varför blir vissa hundar äldre än de borde?

– För de behöver den tiden för de har valt att lära människorna som de lever med hur man ska leva och inte bara vara vid liv, vilket tar tid. Men när det uppdraget är avklarat, är största utmaningen framför människorna. Sista provet som hunden lärt ut: släppa taget.

 Ludde hade det uppdraget, vi klarade det efter ett par omvägar.

 Med vänlig hälsning,

Ledsen Matte och Husse.”

Publicerat iBlogg

3 kommentarer

 1. Therese Therese

  Så fin dikt. Så fina ord.

  Jag förlorade min 13-åriga vovve för ca 2år sen. Jag gick sönder.
  Jag vet bokstavligen inte hur man kommer över det
  Blir inte lättare att man bemöts med ”det var ju bara en hund”

  Hela jag,hela mitt liv är förändrat. Jag är inte jag längre. Mat, sömn, tankeförmåga, allt är försämrat.

  Till ”Ledsen Matte”, lägg upp en fin minnesannons på FB, Rainbow Bridge.
  Det gjorde jag,fick lite tröstade ord.

  Har boken, signerad och skickad till mig.
  Men kan bara läsa nån rad. Blir för Jobbigt. Fortfarande fast det gått 2år.

  Tack för fina ord,både ”Ledsen matte” och Anders ?

 2. Annelie Frisk Annelie Frisk

  Hej Anders. Vi fick ta det tuffa beslutet att skiljas från vår älskade vän för 3 dagar sedan. Vi fick förmånen att ha honom i 12 av hans 13 år. Han var en tilltufsad själ som kom till oss från Hundstallet. Har börjat att läsa din bok. Den är fantastisk! Den beskriver det kaos som jag just befinner mig i. Otroligt vackra dikter som berör mig djupt.
  Tack för att du har skrivit denna fina bok

  • Anders Hallgren Anders Hallgren

   Tack! Nu finns boken ”Farväl till en vän – Om sorgen efter en hund” i en ny upplaga med fina bilder sedan i juni. Den är så fin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2024