Hoppa till innehåll

Frågan om aggressiva hundar är aktuell

I media har man den senaste tiden tyvärr fått läsa om olyckor där hundar attackerat och bitit både människor och andra hundar. Någon med dödlig utgång. Diskussionen går het om varför och vems fel detta är. Är det hundägarens fel? Är det just den hunden som är aggressiv? Är det hundrasen som är aggressiv? Det finns ett uns av sanning i att svara ja på alla tre frågorna. En del hundägare sköter inte sina hundar som man ska. En del hundar är stressade och en del är sjuka och har ont någonstans. Vissa hundraser har avlats med syfte att vilja slåss. Skall den i så fall förbjudas?

Frågan om raser

Vi kommer inte ifrån att vissa raser har avlats på förmåga till aggressivitet. Det är framförallt kamphundstyper som har använts i hundslagsmål (vilket numera är förbjudet). För att komma dit har man bland annat avlat på de individer som har stor tillförsel av testosteron. Detta manliga könshormon påverkar individen på flera sätt. Dels får denne större och hårdare muskler och dels en sänkt tröskel för aggressivitet. Det betyder inte att en kamphund nödvändigtvis blir aggressiv, vi ser ju dagligen snälla kamphundar som umgås utan problem med andra hundar och folk i alla åldrar. Det kan alltså inte bara vara ärftliga komponenter och testosteron som vi kan skylla på. Man kan därför inte ge ett enkelt svar på om de ska förbjudas.

Stress

Långvarig stress som till exempel social stress och post-traumatisk stress kan och gör hundar oavsett ras, aggressiva mot både hundar och människor.

Vad är då social stress? Det är en lågintensiv, långvarig nötande form av stress som uppstår när en hund lever under förhållanden som är onaturliga för den (och alla hundar). Hit hör en husse eller matte som är auktoritär och överdrivet bestämmande, som straffar hunden ofta och som är hård i rösten. Hundar är, genom sitt arv från vargen, programmerade för vänlighet. Det har att göra med att bibehålla sammanhållningen i flocken. Dålig sammanhållning, konflikter och ”mobbing” förstör de vänliga relationerna, splittrar flocken och gör den mer sårbar. De som har bra relationer samarbetar bäst, kan jaga mest effektivt och därmed har en ökad chans att överleva. Därför kommer en hund att bli stressad socialt när allt som är onaturligt för den sker för ofta (1).

 Post-traumatisk stress uppstår när en hund har blivit chockad av något, exempelvis fyrverkeri, eller blivit skrämd av en hund eller en person, eller någon som gjort den illa. Idag finns det dock goda möjligheter att hjälpa en sådan hund med enkla medel bland annat i form av tillskott av vissa vitaminer näringsämnen (2).

Smärta

En vanlig orsak till en hunds aggressiva utspel är smärta, att den har ont någonstans. Tänk på att du har en öm punkt någonstans på kroppen och att någon tar på dig där, då reagerar du. Eller om du haft ont i huvudet hela dagen så är toleransen mot omgivningen kraftigt nedsatt. Det är svårt för många att förstå, vi förväntar oss att man ska kunna se om hunden har ont. Men djur har inte tydlig smärtmimik. Den kan se helt opåverkad ut och ändå ha mycket ont. Den vanligaste smärtan kommer från rörelseapparaten, det vill säga i muskler, leder och rygg. Forskning har visat att 60 % av en normalpopulation hundar har något fel i ryggen. Dock behöver inte alla låsningar i ryggen medföra smärta. Det är samma sak hos människor (4).

Smärta är det man misstänker först och främst när det gäller aggressivitet!

Hundägaren

Om hundens vårdnadshavare är en person som kan skifta i humör från vänlig till auktoritär på ett inkonsekvent sätt, som ryter och straffar, som inte går långa promenader på bestämda tider och som lämnar hunden ensam långa stunder, då utsätter man den för stark social stress och riskerar att hunden blir aggressiv.   Alla råd om att ta i, straffa och inte låta hunden få känna att den kan bestämma över någonting i sitt liv är kontraproduktiva.

Det bästa är ett så naturligt hundliv som möjligt

När man tillgodoser alla en hunds behov, såsom varande en nära vargsläkting, så lyckas man i allmänhet väldigt bra med sin relation till den. Hundars livsbehov innefattar vänlighet, lek, fysisk motion, mentala aktiviteter, sällskap – det innebär att hunden inte regelbundet ska lämnas ensam mer än 5 timmar per dag (helst aldrig så mycket), nära kroppskontakt som hunden väljer (ligga nära, ligga i knäet, i sängen) och att få bestämma lite, exempelvis vart den vill gå på promenaderna (3).

Referenser

1.Hallgren, A. 2017, Nyckeln till Lycka – Att motverka social stress hos hundar. AH Books, Bromma

2.Hallgren, A. 2017, Rädda, arga och stressade hundar – Att lindra och bota med enkla medel. AH Books, Bromma

3.Hallgren, A. 2021, Etik och etologi – För ett lyckligt hundliv. AH Books, Bromma

4.Hallgren, A. 2022, Ryggproblem hos hund – Bakomliggande orsaker till problembeteenden. AH Books, Bromma

 

Publicerat iBlogg

Kommentarer är stängda.

© Anders Hallgren 2024