Hoppa till innehåll

Om hundens sociala behov

Har hundar inte sociala behov? Behöver de inte umgås med andra hundar? Det är en fråga som dykt upp och diskuterats i sociala medier på senare tid. Att det överhuvudtaget är en fråga idag är förvånande. Med sunt förnuft och etologins kunskaper i ryggen är det självklart att hundar har behov av att träffa och umgås med andra av sin egen art. Bara det faktum att hundar socialiseras på andra hundar från valpstadiet, talar för att det är ett behov.

Så vad är då anledningen till att vissa, till och med utbildat hundfolk, påstår att din hund inte behöver andra hundar? Kan det vara så att det kommer från hundägare som inte vill att deras hund ska hälsa på andra hundar? Det har blivit allt vanligare att folk undviker att låta sina hundar hälsa på andra hundar på promenaden – ofta för att de är rädda för att det ska bli bråk och slagsmål. Då är det lättast att undvika möten helt. Andra kanske helt enkelt inte är sociala personer som helst inte stannar och pratar med främlingar.

Ser vi till hur hundar själva prioriterar i sin tillvaro, är det uppenbart att de vill hälsa på och umgås och leka med andra hundar! Till och med om det finns annat som frestar. De drar i kopplet mot en mötande hund, sniffar och går igenom hälsningsritualer. Hundar visar med kroppsspråk och läten att de vill hälsa. Det finns en stark motivation bakom deras strävande att ta kontakt. Dessutom är lukter efter andra hundar det som upptar det största intresset på promenaderna, så de är uppenbarligen intresserade av andra hundar.

Ju yngre en hund är, desto större dragningskraft har andra hundar. De är artfränder och talar samma språk. Frågan är om det inte till och med finns en genetisk disposition som lockar dematt se fram emot och vilja träffa och umgås med andra hundar.

Hundar behöver andra hundar! Därför ska vi självklart inte förneka dem detta behov och glädjeämne i livet. Det vore orätt. Det har även andra negative konsekvenser; hundar som inte får hälsa på andra hundar kan bli frustrerade och aggressiva, vilket bevisas inom psykologins s.k. frustrations-aggressionsteori. En ung hund som inte får hälsa på andra hundar, trots att den vill det, riskerar alltså att i slutändan bli aggressiv mot andra hundar.

Ett ouppfyllt behov minskar inte för att man förbjuder en hund att tillfredsställa det – tvärtom ökar det. Om en hund inte får träffa och hälsa på andra hundar, lär den sig alltså inte att avstå från det, snarare ökar behovet av att få göra det.

Självklart måste inte hundar hälsa på alla andra hundar som de möter. De måste tränas att kunna gå förbi utan att hälsa. Det görs enklast med godisträning. Det finns ju också hundar som inte är ”snälla” och dem bör man ju självklart undvika.

Tänk med hjärtat!

Anders Hallgren

Tips: Läs boken ”Lexikon i hundspråk – Lär dig att tyda din hunds signaler” för mer kunskap om hundens beteende och hur ni kan kommunicera på bästa sätt.

Publicerat iBlogg

Kommentarer är stängda.

© Anders Hallgren 2024