Hoppa till innehåll

Mental aktivering – Berikning på enkelt sätt

Detta seminarium förklarar varför, hur, var och när du bör aktivera din hund med de speciella övningar som mental aktivering innebär.

Varför: Hunden härstammar från vargen och de två arterna är nära besläktade och delar gener till 99%. Därför är hundens behov är lika de som vargen har. Givetvis finns det skillnader som beror på art, ras, ålder och individ, så du behöver aktivera din hund men inte överaktivera den. Medan en varg måste arbeta hårt för att överleva, behöver en hund bara aktiveras.

Varför aktiverar sig inte en hund själv om den har lite extra energi? Det beror på en annan egenskap som hunden har gemensamt med sin stamfar: Beteendesynkronisering. Individer i en grupp synkroniserar sina beteenden ­ och det gör en hund med sin husse och matte från det den är liten. Problemet är att den unga hunden snart slutar följa med oss när vi rör oss runt i våra rum eftersom det inte leder till något intressant. Så den lägger sig och vilar och sover i väntan på nästa promenadtur. Den energiska unga hunden har snart ett energiöverskott som den lever ut på promenaden och drar i kopplet, skäller på hundar och hoppar upp på folk den vill hälsa på.

Hur: Med utgångspunkt i vargens beteende ser man vilka aktiviteter som är mentalt stimulerande. De är nosarbete, inlärning, problemlösning och balans.

Nosarbete. Hunddjuren är beroende av sitt luktsinne för att överleva. De söker av vinden för att upptäcka byten och hot, följer ett spår, ibland i flera kilometer, och söker av området för att hitta något att äta. De har ett luktsinne som är flera hundra tusen gånger bättre än människans och de använder det dagligen så länge de lever.

Vargarna måste göra det – hundarna har ett behov av att göra det

Inlärning. Förmågan att lära sig börjar när hjärnan mognar, vid omkring fem veckors ålder för en vargunge. Från och med nu börjar de lära sig kommunicera, sociala koder, hur man spårar, om olika bytesdjur, om reviret, faror och hot och så mycket mera.

Vargarna måste göra det – hundarna har ett behov av att göra det

Problemlösning. Bytesdjuren är snabba, starka och ofta farliga. Det är nästan omöjligt att döda ett ungt, starkt djur. Ett bytesdjur måste överlistas och attackeras i ett effektivt samarbete. Olika djur måste närmas på olika sätt. Till exempel måste bergsfår attackeras uppifrån högre positioner, så vargarna måste först klättra uppför ett berg där bytesdjuren finns och sedan jaga nedför. Jägarna måste vara smartare än sina byten och använda hjärnans hela kapacitet.

Balans. Vargar ha en perfekt kroppskontroll. De kan springa i högsta fart i svår terräng i mörker utan att snubbla. Bytesdjuren rör sig snabbt och jägarna måste kunna följa dem – och det kan de.

Vargarna måste göra det – hundarna har ett behov av att göra det

Var: Du ge din hund lite mentala uppgifter varsomhelst, men inte bara utomhus, inne är lika viktigt. Att ligga stilla hemma skapar ett energiöverskott som hunden lever ut på promenaderna, vilket till exempel är främsta orsaken till att den drar i kopplet. Femton minuters mental aktivering innan promenaden minskar dragandet direkt.

När: Mentala övningar kan man göra när som helst. Eftersom hundar tycker om rutiner är det bra att hålla sig till samma tider. Om hunden får fyra promenader per dag räcker det med mentala utmaningar inne två gånger. Om vädret inte lämpar sig för långa promenader kan man aktivera hunden mera inomhus. Det tar inte mer än några minuter att arrangera en mental uppgift, men det tar hunden uppåt femton, tjugo minuter att utföra den. Och det är mer energikrävande än att gå på en promenad!

Mental aktivering är enkelt

Det är lätt att ge en hund mentala utmaningar och det behöver inte kosta något. Använd saker som redan finns i hushållet, som en mugg, en tallrik, ett kastrullock, pappersaskar och vad du har. Det finns också aktiveringsleksaker man kan bygga själv eller köpa. Bara fantasin sätter gränserna.

Det enda du behöver tänka på är att inte göra det för mycket. Var ambitiös, men inte överambitiös.

Seminariet är baserat på Anders Hallgrens bok ”Min bästa aktiveringsbok – Mental aktivering för hundar” (AH Books)

Publicerat iFöredrag och kurser

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2024