Hoppa till innehåll

Det här med antidragselar …

Ett av de vanligaste problemen med unga hundar är att de drar i kopplet. Det är ofta en orsak till frustration hos hundägarna och när de inte kommer tillrätta med problemet, är det lätt att lyssna på olika råd. Det råder heller ingen brist på fantasi hos tillverkare av hundprodukter när det gäller hjälpmedel, som till exempel antidragselar.

Råden kan vara alltifrån vänliga till ovänliga, som till exempel att man ska stanna varje gång hunden drar och vänta tills den slutar, eller rycka till i halsbandet. Mängden av redskap visar att det här är ett problem som de flesta upplever som belastande. Det finns allt ifrån en tjutapparat som man fäster mellan halsband och koppel, till nosgrimma eller selar som gör ont och selar som vrider hundens kropp när den drar.

Så länge råden är snälla och de olika konstruktionerna på selar och andra saker som ska få hunden att inte dra I kopplet inte skrämmer, hämmar eller skadar, så är de etiskt försvarbart att använda. Medan däremot allt som bygger på att förorsaka en hund obehag, vare sig det är genom skrämsel, smärta eller genom att hindra normala, fria rörelser, är oetiskt.

Fungerar antidragselar?

Selen FreshK9 framställs i marknadsföring som en sele som ska göra att hunden drar mindre i kopplet. Till denna sele hör också en broschyr med råd om att stanna varje gång hunden drar. Man anar inte då att det inte är själva selen som åstadkommer att hunden slutar dra – utan råden I broschyren. Varför ska man då köpa selen, kan man tänka. Dessutom är de här träningsråden inte speciellt effektiva och de tar tid att genomföra. Rent generellt tycker jag att man ska vara kritisk mot hjälpmedel.

Därför var vi några som beslöt att testa Fresh K9-selen under några veckor. (Tre hundägare och med totalt fem hundar.) Slutresultatet är att vi inte var imponerade. Remmen som ligger framtill över bröstet hämmar frambenens rörelser och skapar därigenom ett mindre obehag. Det bidrog inte på något sätt till att hundarna drog mindre I kopplet. I ett par fall tyckte de som provade selen att hunden drog mer istället.

Varför drar hunden i kopplet?

För att kunna handskas rätt och rättvist med sin hund måste man ju först och främst känna till anledningen till att hunden drar och belastar kopplet. Det är inte för att den skulle uppleva ett rus av att blodgenomströmningen bromsas på grund av tryck mot sele eller halsband, inte heller för att komma bort från obehagsupplevelse när halsbandet stryper eller andra förklaringar som har framställts under årens lopp.

En hund drar i kopplet för att den har extra mycket energi för stunden! Beviset för detta ser du på en vanlig promenad. Det är framförallt i början av promenaden som hunden drar, sedan allt mindre och vanligtvis inte alls när man närmar sig hemmet efter en lång promenad. Dragande i koppel är alltså ett energiproblem.

På morgonen, efter en hel natts vila, är hunden riktigt laddad. När den då kommer ut kan den inte hålla igen all energi som finns uppdämd i kroppen, den har massor av spring i benen som pockar på frigörelse.

Även senare på dagen har hunden laddat upp energi eftersom de allra flesta hundar är passiva och vilar när de är inne. Springer de runt och hoppar i möblerna, biter sönder saker och skäller, blir de toftast illsagda att gå och lägga sig – tyvärr. Att leva ut energi hör till att vara ung. Så är det hos alla djurarter och hjälper till att bygga upp muskler, lära sig saker, träna sig socialt, träna kommunikation och mycket mer.

Träningsråd som är symtomdämpande

Alla råd om hur man ska träna och alla hjälpmedel, som selar och annat, dämpar bara symtomen, själva dragandet tillfälligt. Tveklöst finns bakom dessa försök till lösningar säkert en ärlig vilja att hjälpa hundar och hundägare till att få en trevligare samvaro. Problemet är att man måste känna till den riktiga orsaken bakom dragandet för att kunna ge de rätta råden, annars blir de bara olika sätt att dämpa symtomen. Det är som att ge en person en huvudvärkstablett istället för att lindra den stress som orsakar värken.

Det handlar inte om kontroll

Många gör koppeldragandet till en fråga om att man måste ha kontroll över hunden. Man anser att en hund är olydig och ouppfostrad när den drar i kopplet. Alltså har husse och matte bristande kontroll över sin hund. Man anar ironiska kommentar som “vem är ute och går med vem, egentligen?”. Det här sättet att tänka gör det lätt för dem som förespråkar tuffare tag mot hundar att få igenom sina argument. När en hund blir bestraffad och kontrollerad blir den passiv. Sorgligt nog anses den passiva hunden vara väluppfostrad. Den pigga, envisa, busiga hunden anses ouppfostrad…

Det handlar inte om uppfostran. Det handlar inte om kontroll. Det handlar inte om att hindra hunden från att ta egna initiativ, det inser du så snart du förstår att orsaken till det ivriga dragandet i kopplet är ett tecken på hundens naturliga starka energi.

Kanalisera hundens energi

Eftersom orsaken är ett energiöverskott ger sig lösningen av sig själv. Låt hunden bli av med lite energi innan promenaden så behöver den inte leva ut så mycket under promenadturen. Eftersom jag har givit det här rådet I många år, och även själv levt efter det, så har jag också kunnat se hur bra det hjälper. Cirka tjugo minuter innan första promenaden gömmer jag till exempel ett trettiotal pyttesmå godisbitar runt om i rummen. Det tar mig tre minuter. Sedan får min hund leta upp dem och det tar den femton, tjugo minuter. Samtidigt har massor av energi gått åt! Redan första gången man gör det här före promenaden, kan man se man skillnaden ­– hunden går lugnare ute.

Men man måste alltid acceptera att hunden spänner kopplet lite för att den vill fram till en intressant lukt, en person eller en annan hund. Den visar ju vad den vill och det måste den givetvis få göra om det inte är olämpligt på grund av situationen. Även under promenaden är det viktigt att aktivera hunden mentalt så att det blir en kul stund med husse och matte. Då blir den mindre intresserad av allt annat runt omkring.

Antidragsele får inte bli botemedlet

Använd gärna en snäll antidragsele om det får dig att känna dig tryggare, men den får inte bli botemedlet. Det är hur du handskas med hundens energi som är det viktiga! Den ska inte bara ligga passiv inne hela tiden utan ska få små uppgifter för att lägga lite energi på.

I boken ”Min bästa aktiveringsbok – Mental aktivering för hundar”, finns massor av tips på roliga aktiveringar, både inomhus och utomhus.

Anders Hallgren

 

Publicerat iBlogg

5 kommentarer

 1. Monica Willnerth Monica Willnerth

  Jag håller med. De har förväntningar inför en promenad och givetvis ska det gå fort då. Ingen idé att försöka få en hund ändra på det beteendet med något som ger motstånd. Det triggar dem bara. Vill man stoppa upp det första skedet av den vilda dragkampen kan man gå ut före hundarna och placera små godisbitar första sträckan ganska tätt. Då har de lite mer fokus på den som håller i kopplet .

 2. Gunilla Sandberg Gunilla Sandberg

  Alltid så kloka råd från Anders. Det finns inga genvägar. Det är människan och inte hunden som inte förstår. Och det finns så många selar som inte inte är så bra för hundens anatomi. När man tar sig tid att visa och förklara för en hundägare vad som händer med felaktiga saker så går det bättre.

 3. monika monika

  Väldigt trevligt att se en hundpsykolog som förespråkar positiva metoder och förklarar på ett bra sätt. Finns många människor som inte begriper att hundar måste aktiveras, klart dom drar om dom är understimulerade. Blir så ledsen att se andra s.k experter som bestraffar och använder stryphalsband istället för att kommunicera med sin vän.

 4. Har fått tipset av en vän att fylla en tom plastflaska, typ ketchup, med vatten och spruta på hunden när den drar. Sedan ”ömkar” du hunden, oj så synd om dig säger du med lite ledsen röst. Sedan fortsätter ni o du gör samma sak om hunden drar i kopplet igen.
  Är det ett bra råd?

  • Anders Hallgren Anders Hallgren

   Det är bara ett råd om att dämpa symtomen och jag rekommenderar det inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2024