Hoppa till innehåll

Gör hundträningen till det roligaste som finns

Oavsett vad man ska träna med sin hund bygger det på dessa förutsättningar: att hunden har energi, att man kan motivera den till att vilja träna och tycka att det är roligt. Det gäller all hundträning – vare sig det gäller lydnad, sök, agility, spår, terapi eller vård.

Alla känner igen hur svårt det kan vara att lyckas med träningen när hunden bara inte vill eller är ointresserad. Det är som att försöka få på kläder på en motsträvig liten unge eller få någon som vill slöa i soffan att lyssna när man behöver hjälp med något. Men det finns grundregler för all hundträning som hjälper hunden att bli motiverad.

Drivkraft

Hundraser har skiftande energi, eller med ett annat ord drivkraft. Många som ska träna sina hundar söker efter raser med hög energi. Därför är sådana raser som malinois vanliga inom polisen, border collie i tävlingslydnad och andra hundsporter, terriers i agility, vorsteh i fågeljakt.

S:t Bernhard, new foundlandshund, chow chow eller tibetansk tempelhund skulle knappast vara ett förstahandsval hos den aktiva hundtränaren. Dessa raser har inte den drivkraft som de flesta hundsporter kräver. Däremot passar flera av dessa raser till de uppgifter de är avlade för, förutsatt att de är friska. S:t bernhardshundar kan ju söka och rädda folk som försvunnit i snöoväder och New foundlandshunden kan med stor glädje lära sig att rädda nödställda personer ute på djupt vatten.

Många saker kan påverka en hunds drivkraft och träningsvilja i positiv eller negativ bemärkelse. Positiva, energisökande saker är vänligt handhavande, god fysisk kondition och att hunden är fysiskt frisk.

Det vänliga handhavandet medför att hunden inte tvekar att kasta sig in i en uppgift, vilket kan hända om hunden har för stor respekt för hundägaren, så kallat förarberoende.

God fysisk kondition är ett måste. En hund med sämre kondition tappar energi och motivation snabbt på grund av trötthet. Samma sak om hunden inte är helt frisk eller har någon smärta. Det kan vara svårt att upptäcka om hunden har ont någonstans. Hundar har ju ingen smärtmimik, så var uppmärksam.

Motivation är viktig

Hundar älskar att vara aktiva, bara det att de får göra något gör dem motiverade. Konsten är att få hunden att hela tiden verkligen vilja prestera. En sök- eller spårhund och en agilityhund ska knappt kunna bärga sig förrän den får starta. En hund i tävlingslydnad ska stråla av glädje under alla momenten.

En hund tröttnar snart om träningen blir enahanda och sker för ofta. Av den anledningen ska man variera de uppgifter man ger till den och aldrig träna länge. Godisbelöningen ska bestå av små bitar, kanske 2 x 2 mm och variera i smak, från mycket gott till oemotståndligt läckert. Likaså ska de uppgifter man ger hunden vara enkla att utföra och inte dra ut på tiden. Ofta bedömer man hur bra hunden utför sina uppgifter, men det är inte ett så bra sätt. Det är bättre att bedöma hur motiverad hunden är att utföra sina uppgifter. Det är nämligen där receptet på framgång ligger.

Motivationssänkande saker är:

Stränghet, stora krav, straff, sjukdomar, ryggproblem, sträng träning,

olyckshändelse i samband med träning, enahanda träning, samma belöningsgodis, svåra uppgifter, långa träningspass och träning för ofta.

Motivationshöjande saker är:

Vänligt handhavande, fysiskt frisk hund, positiv träning, variation av träning, varierande belöningsgodis, enkla uppgifter och korta träningspass. Träna bara ett par, kanske tre gånger per vecka med längre uppehåll då och då.

Läs mer i min bok ”Drivkraft och motivation – grunden för all hundträning”, där finns massor av tips för vad du än vill lära din hund.

   Anders Hallgren

 

Publicerat iBlogg

En kommentar

  1. Åh! Vad bra skrivet ??
    Ja, motivationen är A och O i all träning, både för två och fyrbenta ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2024