Anders Hallgren

  • Psykolog och hundpsykolog

Min medverkan i “Morgonstudion” den 26 november

Min medverkan i ”Morgonstudion” i TV1 den 26 November och kritikstormen mot dokumentär om Alexandra Ortega.

Jag inbjöds att komma till “Morgonstudion” i TV1 för att intervjuas tillsammans med Alexandra Ortega. Inslaget initierades av producenten Bodil Appelquist, som spelar in en dokumentär om Ortega, som lever med 30 hundar. Ortegas bakgrund är att hon en kort tid praktiserat hos Cesar Millan i USA och att hon nu ser sig som en förespråkare för hans filosofi för hundträning i Sverige.

När det i hundkretsar blev känt att SVT höll på att spela in en dokumentär om Alexandra Ortega riktades stark kritik mot både producenten och Ortega själv. Vanliga hundägare, professionella hundtränare och hundpsykologer i branschen protesterade. Man framhöll att Ortega saknar egentlig utbildning och är onödigt hård mot hundar eftersom hon står för Cesar Millans filosofi, som ju är inriktad på att med dominans och bestraffning få hunden att sluta med problembeteenden och lyda i största allmänhet.

Den här kritikstormen uppstod i protest mot att SVT genom en sådan dokumentär nu skulle ge legalitet för den hårda filosofin. Och det föranledde alltså Bodil Appelqvist att kontakta mig för att låta ”den mjuka sidan” komma till tals.

På åtta minuter hinner av förklarliga skäl inte två personer som representerar två olika ståndpunkter mer än snudda vid sakfrågorna. På den korta tiden fick inte ”den mjuka sidan” chans att belysas rättvist sätt.

Det var besvärande att programledarna inte kontrollerade att Ortega avbröt mig gång på gång. Jag blev förvånad när Alexandra Ortega låtsades hålla med mig i allt som jag sa om ledarskap och rangordning – tvärt emot vad hon praktiserar. Hon har ju lärt sig av Cesar Millan och hela hans filosofi i hundträning baseras ju just på ledarskap, straff och dominans.

Jag sa att det finns mängder av forskningsresultat som alla bekräftar att straff inte medför annat än en kortare förändring av ett beteende och alltså inte medför en bestående beteendeförändring. Ortega svarade att det visst finns undersökningar som visar att straff ändrar en hunds beteende på ett långvarigt sätt. Det är helt enkelt inte sant. Det finns ingen forskning som bevisar detta. Däremot är all modern etologisk forskning enig om att den mjuka linjen är rätt.  Synd att tiden inte räckte till för att prata om vad som är mest naturligt för hundar och vad som får en hund att må bra, för det är väl det vi alla vill.

Jag hoppas innerligt att detta korta avsnitt i ett morgonprogram inte ska anses räcka för att ”den mjuka sidan” ska få ha sagt sitt och att det därmed skulle vara fritt fram för public service SVT att fortsätta påverka hundägare så att inställningen till hundar blir en med straff och dominans som främsta verktyg.

Många med mig hoppas därför, att i dokumentären om Alexandra Ortega och hennes alla hundar vetenskapliga fakta som stöder den mjuka sidan får utrymme.

Anders Hallgren

Länk till inslaget https://www.svtplay.se/video/20312730/morgonstudion/morgonstudion-26-nov-06-00-1?highlight=sa-uppfostrar-du-din-hund-ratt&position=6685&start=auto

Got Something To Say:

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Vi är många som är insatta idag i modern forskning. Vi kan stå över rötäggen. Dock är det beklagligt att media inte gör bättre efterforskningar och står för en forskningsbaserade syn.

Jag har träffat Alexandra Ortega ett flertal gånger och sett henne arbeta med hundar. Så jag vet att så som ni som kritiserar framställer henne inte stämmer, det är såå mycket som missuppfattas.

Alla vill ju bara sina hundars bästa. Tycker man att Anders har bra saker att säga så lyssna på honom, tycker man att Alexandra har rätt så lyssna på henne. Eller lyssna på båda.

Om man är så säker på att sin egna tro är rätt, varför är man då så orolig för att det ska sändas ett tv-program om nån med en annan tro.

Sluta med dessa barnsligheter att smutskasta den man tycker har fel åsikter.

    Det handlar inte om åsikter utan om fakta som stöds av modern psykologisk och etologisk forskning.
    Om man förespråkar Cesar Millans metoder står man för en förlegad inställning till hur man ändrar ett beteende
    som bygger på straff och quick fixes. Att man ska vara “ledare”. Idag arbetar utbildade hundpsykologer med att
    analysera orsakerna bakom ett problembeteende, först efter det kan man förändra ett beteende långvarigt.

Hej! Vad jag uppfattade så gav du i inslaget bara hänvisning till en studie från 60-talet i U.S.A. Den får du gärna länka till här, och gärna de övriga du talar om i ditt inlägg ovan så vi andra kan få ta del av dem 🙂 Tack på förhand!

Jag såg programmet och blev bestört över Ortegas aggressiva och otrevliga beteende. Kanske ett sätt att försvara sina åsikter . Att höja rösten hjälper ju inte för att övertyga, tvärtom.

Håller med dej till 100%🙏🙏


Copyright © Anders Hallgren 2020