Hoppa till innehåll

Min medverkan i ”Morgonstudion” den 26 november

Min medverkan i ”Morgonstudion” i TV1 den 26 November och kritikstormen mot dokumentär om Alexandra Ortega.

Jag inbjöds att komma till ”Morgonstudion” i TV1 för att intervjuas tillsammans med Alexandra Ortega. Inslaget initierades av producenten Bodil Appelquist, som spelar in en dokumentär om Ortega, som lever med 30 hundar. Ortegas bakgrund är att hon en kort tid praktiserat hos Cesar Millan i USA och att hon nu ser sig som en förespråkare för hans filosofi för hundträning i Sverige.

När det i hundkretsar blev känt att SVT höll på att spela in en dokumentär om Alexandra Ortega riktades stark kritik mot både producenten och Ortega själv. Vanliga hundägare, professionella hundtränare och hundpsykologer i branschen protesterade. Man framhöll att Ortega saknar egentlig utbildning och är onödigt hård mot hundar eftersom hon står för Cesar Millans filosofi, som ju är inriktad på att med dominans och bestraffning få hunden att sluta med problembeteenden och lyda i största allmänhet.

Den här kritikstormen uppstod i protest mot att SVT genom en sådan dokumentär nu skulle ge legalitet för den hårda filosofin. Och det föranledde alltså Bodil Appelqvist att kontakta mig för att låta ”den mjuka sidan” komma till tals.

På åtta minuter hinner av förklarliga skäl inte två personer som representerar två olika ståndpunkter mer än snudda vid sakfrågorna. På den korta tiden fick inte ”den mjuka sidan” chans att belysas rättvist sätt.

Det var besvärande att programledarna inte kontrollerade att Ortega avbröt mig gång på gång. Jag blev förvånad när Alexandra Ortega låtsades hålla med mig i allt som jag sa om ledarskap och rangordning – tvärt emot vad hon praktiserar. Hon har ju lärt sig av Cesar Millan och hela hans filosofi i hundträning baseras ju just på ledarskap, straff och dominans.

Jag sa att det finns mängder av forskningsresultat som alla bekräftar att straff inte medför annat än en kortare förändring av ett beteende och alltså inte medför en bestående beteendeförändring. Ortega svarade att det visst finns undersökningar som visar att straff ändrar en hunds beteende på ett långvarigt sätt. Det är helt enkelt inte sant. Det finns ingen forskning som bevisar detta. Däremot är all modern etologisk forskning enig om att den mjuka linjen är rätt.  Synd att tiden inte räckte till för att prata om vad som är mest naturligt för hundar och vad som får en hund att må bra, för det är väl det vi alla vill.

Jag hoppas innerligt att detta korta avsnitt i ett morgonprogram inte ska anses räcka för att ”den mjuka sidan” ska få ha sagt sitt och att det därmed skulle vara fritt fram för public service SVT att fortsätta påverka hundägare så att inställningen till hundar blir en med straff och dominans som främsta verktyg.

Många med mig hoppas därför, att i dokumentären om Alexandra Ortega och hennes alla hundar vetenskapliga fakta som stöder den mjuka sidan får utrymme.

Anders Hallgren

Länk till inslaget https://www.svtplay.se/video/20312730/morgonstudion/morgonstudion-26-nov-06-00-1?highlight=sa-uppfostrar-du-din-hund-ratt&position=6685&start=auto[:]

Publicerat iBlogg

16 kommentarer

 1. Vi är många som är insatta idag i modern forskning. Vi kan stå över rötäggen. Dock är det beklagligt att media inte gör bättre efterforskningar och står för en forskningsbaserade syn.

 2. Mikael Mikael

  Jag har träffat Alexandra Ortega ett flertal gånger och sett henne arbeta med hundar. Så jag vet att så som ni som kritiserar framställer henne inte stämmer, det är såå mycket som missuppfattas.

  Alla vill ju bara sina hundars bästa. Tycker man att Anders har bra saker att säga så lyssna på honom, tycker man att Alexandra har rätt så lyssna på henne. Eller lyssna på båda.

  Om man är så säker på att sin egna tro är rätt, varför är man då så orolig för att det ska sändas ett tv-program om nån med en annan tro.

  Sluta med dessa barnsligheter att smutskasta den man tycker har fel åsikter.

  • Anders Hallgren Anders Hallgren

   Det handlar inte om åsikter utan om fakta som stöds av modern psykologisk och etologisk forskning.
   Om man förespråkar Cesar Millans metoder står man för en förlegad inställning till hur man ändrar ett beteende
   som bygger på straff och quick fixes. Att man ska vara ”ledare”. Idag arbetar utbildade hundpsykologer med att
   analysera orsakerna bakom ett problembeteende, först efter det kan man förändra ett beteende långvarigt.

  • Alex Alex

   Jag har inte sett mer än klipp med Ortega och det är otroligt obehagligt att se hur obekväm hon gör hundarna, hur hon konstant går över gränser och inte ens uppfattar att de inte tycker om henne? Det är nog det konstigaste. Hundarna visar att de är stressade och inte vill vara i närheten av henne och hon är oförmögen att se det?

 3. Jim Jim

  Hej! Vad jag uppfattade så gav du i inslaget bara hänvisning till en studie från 60-talet i U.S.A. Den får du gärna länka till här, och gärna de övriga du talar om i ditt inlägg ovan så vi andra kan få ta del av dem 🙂 Tack på förhand!

   • Jim Nilsson Jim Nilsson

    Hej Anders! Förlåt jag ställde kanske frågan lite otydligt. Jag menade där du hänvisade till en studie om att hundar inte hade rangordning ”som man tidigare trott”. Då nämnde du någon från 60-talet nämligen. Att straff inte funkar vet alla så det var inte den jag var ute efter 🙂

    • Alex Alex

     Att hundar har rangordning har utgått från en studie på vargar i fångenskap. Forskaren som utförde studien gick sedan ut med att det inte stämde, rangordning så som han tänkte fanns inte hos vargar i de vilda utan var ett resultat av att olika individer slängdes ihop i fångenskap medan vargflockar består av familjer.

 4. Marian Peler Marian Peler

  Jag såg programmet och blev bestört över Ortegas aggressiva och otrevliga beteende. Kanske ett sätt att försvara sina åsikter . Att höja rösten hjälper ju inte för att övertyga, tvärtom.

 5. Katarina Berglund Katarina Berglund

  Håller med dej till 100%??

 6. Alex Alex

  Jag är otroligt besviken på SVT’s agerande i allt kring Ortega. Jag såg nyss inslaget i rapport där de som får uttala sig är en filosof, Ortega själv och två hundägare varav den ena säger att ”antingen får man inte säga nej till sin hund (mjuka metoder) eller så måste man säga nej till sin hund för annars vet inte hunden vad som gäller (hårda metoder)” men inget från t.ex. dig eller annan utbildad hundinstruktör eller etolog. Så medan det otroligt komplexa förhållningssättet att lära hunden vad den ska göra genom att belöna (och bara belöning är en hel vetenskap i sig) reduceras till ’man får inte säga nej’ så blir bestraffningar vända till att det är en fördel för hunden? Ortegas metod är simpel och fördummande, det kan sammanfattas som ”AMEN SLUTA DÅRÅ” för det är egentligen allt den typen av ’hundtränare’ menar när de kommunicerar med hundar. De kan inte för sitt liv få en hund att faktiskt göra något, bara att sluta göra något genom att skrämma den.

  Jag tycker inte Ortega ska behöva mota hot (men att hon kallar all kritik för hat och hot är däremot löjligt) och de som gör det bör sluta ögonblickligen. Men SVT förtjänar vartenda ens av kritik och eventuellt hat de fått för sitt tydliga ställningstagande i något de uppenbarligen inte besitter någon kunskap i. Hur svårt hade det varit att hitta en utbildad hundinstruktör till sitt program i Public service istället för att göra vad t.ex. tv3 och andra kanaler med reklam måste och hitta nån tomte som kommer väcka debatt för att få fler tittare?

 7. Såg inslaget och reagerade på att Alexandra ständigt fick avbryta varje gång.Anders skulle säga något som verkade intressant.Just som man spetsade öronen för att få höra en mycket kunnig och erfaren person uttrycka sig blev det avklippt .Tiden gick även åt till att prata om hur alla skickade hatbrev till Alexandra.Det kändes nästan som om programmet var vinklat.Tyvärr är det väl så att ju mindre man kan desto ”tydligare” blir man ofta eftersom man kan strunta i nyanserna.Personligen tycker jag att det är tämligen ointressant att lyssna på någon med så grunda kunskaper.Skulle vilja se program utifrån all den spännande forskning som pågår, kanske på vetenskapskanalen? Skulle vilja fundera över ord som metod och hellre prata om hur man bygger en bra relation med sin hund.,vilket ju kan se så olika ut.

 8. Emilia Emilia

  ❤️

 9. Camila Lildotter Swartz Camila Lildotter Swartz

  Hej! När jag först hörde talas om en ett eget hundprogram, så tänkte jag ”Jippi!!!” Som den hundälskare jag är. Det var avsnittet där du är med, som jag såg.
  Jag tyckte först det verkade bra, att det var spännande med en kvinna med 30 hundar, hur funkar det osv.

  Men ju mer jag tittade ju mer tvivlande blev jag. Det är behjärtansvärt att hon tar hand om utdömda hundar från Spanien tex, men när jag ser hur de där, ska hålla isär två bråkande hundar med att hålla i ett bakben, reagerar jag. Man håller i ljumskarna, i båda benen, för att undvika skador. På det sätt de gjorde riskerar skador på ligament, ben och muskler.

  Sen att hålla en hund i strypläge är något jag är helt emot och kan skada mer än det gör nytta. Förmodar att det var för att hålla den hunden ifrån sig, som sedan visas upp sovande bredvid henne.

  Jag har själv en amstaffmix, som är stark och väger en hel del. Jag använder sele som inte hindrar muskler vid frambenen och trycker på kotor. Så otroligt viktigt det du skriver i din rapport om ryggproblem!
  Jag var en sån som i början, för 5 år sedan, hade halsband och halvstryp, aldrig mer.

  Och detta klipp där ni var med, var under all kritik. Det är så vinklat och missvisande, man framhäver endast Alexandra och med det visar att man inte ska lyssna på dig. Så var min tolkning. Efter detta började jag googla och läsa om dig och tänkte: Men det är ju HAN som ska göra program!

  Cesar Milan är avskyvärd i min mening och skulle aldrig få komma nära min hund.

  Tack för att du skriver och arbetar för hundarna.

 10. Richard Kristiansson Richard Kristiansson

  Håller med dig !!! 1979: Sverige blir först i världen med att förbjuda alla former av barnaga. Belöna rätt beteende nonchalera fel beteende. Om ett barn ritar på väggen ta fram papper och penna och vissa sen belöna att barnet ritar på papperet. Anders hur svårt kan det vara att förstå detta?
  Mvh Richard

  • Anders Hallgren Anders Hallgren

   Jag håller med dig om att alla hundägare borde förstå detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2024