Hoppa till innehåll

Nyckeln till lycka – Att motverka social stress hos hundar

Social stress är vanligt hos hundar

– om hur du undgår det och får en lycklig hund

Seminariet är baserat på min nya bok med samma titel. (Se Böcker)

Det här seminariet bottnar i ett projekt med syfte att försöka fastställa vilka faktorer hos människan som kan åstadkomma brister i hundars välfärd. Det tar upp vilka psykologiska, etologiska och etiska företeelser som kan orsaka psykiskt lidande. Det är ju tyvärr så att det hittills inte varit möjligt att mäta psykisk misskötsel genom att studera djuren, trots att många försök gjorts, till exempel med mätningar av kortisol. Därför är en analys av djurägarens beteende ett alternativ.

Metoden bygger på en jämförelse mellan å ena sidan en hunds naturliga behov och beteende och å andra sidan hur stor avvikelsen är från hur vårdnadshavaren tillgodoser dem.

Seminariets första del tar upp en sammanställning av femton beteenden som hundar visar, som är till för att stärka de sociala och emotionella banden mellan individerna i en grupp. Ju fler sådana beteenden som finns hos hundarnas anfäder, de vilda hunddjuren, exempelvis vargar, desto större betydelse har de för gruppsammanhållning, samarbete och i förlängningen överlevnad. Att de lever kvar hos våra tamhundar visar också hur viktiga de är. Då är det viktigt att inte motverka dem från människans sida. Exempelvis kan en auktoritär behandling av en hund, med mycket straffande, orsaka en så stark stress att hunden får en mängd symtom. Hundar är genetiskt programmerade för goda relationer och hård och sträng behandling motverkar väl fungerande relationer.

Seminariets andra del tar upp social stress, det som bristande psykologisk välfärd åstadkommer. Det är ett onaturligt, lågintensivt och långvarigt mentalt slitage. Förr eller senare ger det negativa effekter i en hunds nervsystem bland annat i form av obalans i serotoninaktiviteten och i ökad kortisolproduktion. Effekter i beteendet är vanliga, som till exempel passivitet, ibland till och med inlärd hjälplöshet samt ökad tendens att reagera emotionellt, ofta i form av rädsla och aggressivitet. Det är den här typen av stress som medför emotionell utmattning, eller utbrändhet, hos människor. Enkelt uttryckt: Onaturlig social livssituation skapar onaturlig stress.

Den tredje delen av seminariet tar upp på vilka sätt vi kan fungera med våra hundar för att minska risken för social stress. Det handlar om att undvika vissa saker och att göra andra saker med hundarna – enkla, naturliga saker.

 

Nyckeln-till-lycka-Omslaget-webb

Publicerat iFöredrag och kurser

4 kommentarer

 1. Ninni Lind Ninni Lind

  Vi väntar på en labradorvalp om en vecka. Det är 15 år sedan min senaste hund dog. Uppfostran är ju lite mjukare nu mot då. Så jag har nu en undran då jag just läst din bok,
  ”Därför gör hunden så.”
  Det var på 70 och 80-talet jag köpte flera hundböcker bl a några som du skrivit.
  Är dina fortfarande lika aktuella från den tiden ?

  • Anders Hallgren Anders Hallgren

   Hej Ninni,
   Utvecklingen inom ämnen som handlar om hundar går ständigt framåt med nya rön. Kunskap är färskvara. Boken ”Därför gör hunden så”, från 2005, hör till de mer moderna. Jag rekommenderar dig att även läsa ”Etik och etologi – För ett lyckligt hundliv”, som kom ut bara för något år sedan, samt ”Nyckeln till lycka – Att motverka social stress hos hundar”. Det är bra att följa med i utvecklingen, så man inte fastnar i gamla tankesätt. Mer om mina böcker på: http://www.andershallgren.se
   Anders

   Anders

 2. Ann-Mari Fernström Ann-Mari Fernström

  Hej
  Jag undrar om kursen ff är aktuell?

  • Anders Hallgren Anders Hallgren

   Hej Ann-Marie,
   Ursäkta sent svar. Javisst, detta seminarium finns fortfarande på programmet. Se http://www.andershallgren.se.
   Under fliken ”Kalender” står först tidigare föreläsningar och sedan vilka kommande som finns inbokade.
   Om du bor i Stockholm finns alltså två nära förestående.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2024