Hoppa till innehåll

Hundar chockas för livet varje år

Mängder av hundar som har chockats till djupa ljudfobier kommer att få genomlida nya kvalfulla personliga helveten varje år – tyvärr inte bara under nyår utan också under andra stora helger.

Hör du till en av alla de tusentals hundägare som lider sig igenom nyår med en darrande hund, skrämd från vettet av alla starka ljud- och synintryck? Man blir lika hatisk till smällare och raketer som hunden blir lamslagen av ångest. Om din hund inte är rädd så är tyvärr risken stor att du snart kommer med bland dem som har en hund med fyrverkerifobi, för hundar skräms på löpande band under de här helgerna.

Det är inte hopplöst

Det finns saker som du kan göra för att minska risken att en hund chockas, eller lindra hundens ångest om den redan är rädd för fyrverkeri och skott. Jag har på flera ställen skrivit om förebyggande behandling mot chock, akutchocksbehandling och efterchocksbehandling och instruktörer med specialutbildning i ämnet och hundpsykologer kan hjälpa till. Se också min bok ”Stressade Hundar”, som finns nämnd tidigare i bloggen. Mer på min hemsida www.andershallgren.se.

Hörselskydd

Vänj hunden i god tid att acceptera att ha hörselskydd (finns på apotek) eller fetvadd i öronen, det dämpar ljudet. Det finns exempel på hundar som gått till skåpet där hörselskydd förvaras och gnällt, när det börjar smälla. Men vänj din hund korta stunder i taget och låt den få leta godisbitar under tiden.

Uppfödare kan göra mycket

Försök har bekräftat att man på ett tidigt stadium i en valps liv kan grundlägga tolerans mot olika former av stress. Det är enkelt att öka en hunds tolerans mot fyrverkeriljud genom att låta den som valp bli van vid ljudet. Och det verkar ha en mycket bra effekt. Om uppfödare skulle spela upp fyrverkeriljud från valparnas andra levnadsvecka, kan de bli näst intill ”ljudvaccinerade”.

”Vaccinera” valpen och den unga hunden

Du kan ”vaccinera” din valp och din unga hund mot ljudångest med enkla medel. Förlaget Jycke-Tryck ger ut en CD-skiva. Den är inspelad av Sten Wahlström som är känd för sina inspelningar av fågelljud för Sveriges Radio. Ljuden ska spelas varje dag fram till nyår, i början på låg nivå och sedan gradvis högre – dock aldrig så att någon blir rädd.

 Fortsätt öva

Speciellt före en smällhelg är det viktigt att öka både frekvensen uppspelningar och ljudstyrkan. Lägg gärna till lite fotoblixtar och andra ljusfenomen i taket, som t ex blinkande lampor. Medan det här sker ska hunden leka och ha jättekul. Kan hunden söka godis inne, öppna en ask för att ta fram favoritleksaken, eller tugga på ett smaskigt ben medan det blixtrar, tjuter, visslar och dundrar, då har den blivit väl förberedd inför nyårshelgen. Men du ska börja nu. Under själva nyårsafton ska du spela CD:n så högt som du har vant hunden vid. På så sätt kan hunden få svårt att skilja de inspelade ljuden från de riktiga smällarna och därmed bibehålla sitt lugn.

Inför nyårsafton ska du försöka att…

• prata med grannarna om att förhindra fyrverkeri före en viss tid på kvällen och efter exempelvis 01.00 nyårsdagen

• rasta hunden innan det värsta smällandet börjar (bara det inte blir alltför tidigt)

• ge hunden ett lugnande örtmedel, typ valeriana (hälsokost och apotek)

• ljudisolera ett rum så mycket som möjligt med filtar för fönster och dörrar

• ha en bur, som är täckt med filtar i rummet. Där hörs ljuden ännu mindre. Obs! Stäng aldrig burdörren!

• maskera oljuden med musik från en radio eller, ännu bättre, från CD:n med fyrverkeriljud

• vara med hunden och försöka få den att leka eller vara upptagen med annat, till exempel öppna godispaket och söka godis som du har gömt

• tänka på att inte trösta eftersom det kan öka på hundens oro. Är hunden i panik är det okej att lugna och ge den trygghet

Redan rädda hundar

Har man en hund som tidigare har chockats av fyrverkeri är det bästa att ta kontakt med en utbildad hundpsykolog. Denne kan ge alla de individuella råd som är så viktiga. Vänd dig till Hundutbildningsgruppen (info@hundutbildningsgruppen.se) eller kontakta IMMI:s kansli för hänvisning. Se: www.immi.nu.

Kan du åka bort någonstans till en plats där det inte smäller – eller där smällandet i alla fall är mindre intensivt – så bör du göra det. Det är ju bättre att offra nyårsfirandet än hunden.

Observera

Prata med politiker i din kommun och be dem göra något åt eländet med fyrverkeri. I många kommuner har man förbjudit detta på vissa platser och en del kommuner tillåter det bara på vissa platser – med stöd i lagen. Ju fler som trycker på desto större chans att vi får resultat, så be folk du känner att ringa och skriva till kommunen. Här har du några argument.

 • Fyrverkeri är enligt lag FÖRBJUDET och kräver polistillstånd

• All pyroteknik innebär fara för egen och annans säkerhet

• Varje år skadas människor av fyrverkeripjäser och bränder startas

• Hundar och katter får men för livet av chocker i samband med ”nyårsfirande”

• Smällare och raketer skrämmer vilt i närheten av bebyggelse

• Fyrverkeripjäser bidrar till miljöförstöring

• Det är vanligt att minderåriga kastar smällare och skjuter raketer utan att vara medvetna om riskerna

 

Det är önskvärt att fler kommuner anvisar platser och tider där man kan få tillåtelse att avfyra raketer.

 

Publicerat iBlogg

3 kommentarer

 1. Bra skrivet!!

  Har en fråga. Jag och min sambo har tagit över en omplacering, det är en amstaff tik. Hon har från sitt tidigare hem varit osäker med män och gärna gjort utfall mot dem. Vi har haft henne i ca 3 månader nu och det är inget problem längre. Hon blir superglad oavsett vem hon träffar. Förutom en äldre man, riktigt trevlig och en vän till familjen. Tiken gör gärna utfall trots att vi rättat henne varje gång. Han är även rädd och nervös när han ska träffa tiken. Hur kan man lösa detta?

 2. Förra nyårsafton blev vår vuxna hund lite störd av raketerna, alltså inte lika oberörd som tidigare och tolvslaget var rätt jobbigt för henne. Eftersom hon som känslig själ lätt kan bygga upp rädsla startade vi några dagar innan detta nyår "Operation älska knallar" för att stoppa en eventuellt begynnande skotträdsla. En etablerad skotträdsla sägs vara väldigt svår att rå på, nämligen.
  Eftersom hon är ordentligt inklickad kunde vi använda klickern för att blockera rädslan. Varje knall har gett klick och godis, efter ett par dagar belönades bara stora eller nära knallar och klickern behövdes inte längre. Nyårsafton innebar massor av godisbelöning.
  Resultat: En hund som förväntansfullt kommer springande med viftande svans och tindrande ögon så fort det smäller. Årets nyår blev inlärning istället för ökad skotträdsla.
  Gissa om vi är galet nöjda… och lättade.
  Jag tror alltså inte på att mörka skotten för hunden inför/på nyår utan istället ändra innebörden för hunden. Få den att bli förväntansfull inför skott. En jakthund ser ju skotten som starten på något kul.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2024