Hoppa till innehåll

Hundar skadas av utlagda smakbitar med glas eller gift!

Då och då syns tidningsrubriker om att någon lagt ut köttbitar eller bröd med gift eller glasbitar i hundrastgårdar och parker. Avsikten har varit att skada eller döda hundar. Bara en sjuk person kan ligga bakom detta. Vi måste alla hjälpas åt att övervaka de platser där sådant här kan ske. De senast rapporterade områdena finns i Malmö. Kanske kan man få igenom tillstånd för kameraövervakning, åtminstone en tillfällig sådan. Ser du något som kan vara en bit kött, en bulle eller liknande, ta upp det med en plastpåse och lämna in till polisen så att de kan säkra eventuella spår som till exempel fingeravtryck.

Hunger är en bidragande orsak

En stor bidragande orsak till att hundar äter sådant som de hittar på marken och som går att äta är att de är hungriga. Vi är så rädda att vår hund ska bli tjock att vi håller den på små portioner mat. Blir en hund inte mätt av sin vanliga mat så ökar hungern och det kan utvecklas till en matmani. En hund kan till och med äta andra hundars avföring, eftersom där kan finnas osmälta matrester.

Minska hungern

Hungerkänslan uppstår till en del av att det finns för lite socker och fettkomponenter i blodet. När hjärnan registrerar detta skapas hungerimpulser. Men man kan minska hungern för en stund genom att ge hunden lite fruktsocker innan man går ut på promenad, till exempel i form av en Dextrose Tablet (finns i livsmedelsaffärer). Det tar cirka tio minuter för sockret att via blodet nå hjärnan, som då reagerar med att minska hundens hungerkänsla.

Träna bort beteendet

Det här beteendet är ganska lätt att träna bort. Försöker man att få bort ovanan genom att straffa hunden när den ska äta något den hittar ute så lär man inte lyckas. Vad som händer är bara att man får en undergiven hund och man riskerar att den blir rädd för sin egen husse och matte. Straff har ju bara en tillfällig effekt och hindrar inte hundens vilja att äta det som den hittar. Den vill fortfarande göra det, men vågar inte för tillfället. Många hundar utvecklar bara sin snabbhet att stoppa i sig så att husse och matte inte hinner fram för att hindra dem.

Träningen är så pass enkel att det är förvånande att inte fler hundägare som har problem med att hunden äter konstigheter på marken gör det. Det tar bara ett par dagar om man tränar tre, fyra gånger per dag, tio minuter per gång. Tränar du med en klicker, blir det extra effektivt. Läs min bok ”Klickerträning” om du behöver vägledning.

Så här gör du:

 1. Skaffa något riktigt gott hundgodis som din hund verkligen älskar. Detta ska du bara använda vid den här träningen, inte annars. Det kan vara nöt- eller lammlever eller renskav (superdelikatess för de flesta hundar) som du kokar så det blir genomkokt tillsammans med en liten bit vitlök för att stärka smaken. Skär upp det svalnande köttet i pyttesmå tärningar och frys in i portionspåsar.
 2. Lägg ut frestelser i olika former på marken där ni övar – det kan vara en bit av en bulle, en köttbit eller något annat som hunden uppskattar. Är hunden väldigt snabb att nafsa i sig det, lägg över ett nät som hinder.
 3. Närma dig den utlagda frestelsen med hunden i koppel. Precis när hunden reagerar på lukten och vill dit, första tiondels sekunden, klicka (om du tränar med klicker) eller ös beröm över hunden ”Braa!” och ge den flera godbitar, en efter en så att det blir en långvarig belöning.
 4. När du har gjort detta några gånger, ska du lära hunden att markera frestelserna. Att markera genom att sätta sig är det enklaste för hunden. Då klickar du eller berömmer som du gjort inledningsvis, men avvaktar med att ge godisbelöningen. I stället håller du upp en bit framför nosen på hunden och för den uppåt, lite bakåt över hundens nacke. Detta får den att sätta sig utan att du behöver säga något, vilket man ska undvika när man lär in en markering som ska komma spontant.
 5. Upprepa denna övning flera gånger på samma ställe och variera sedan platserna att öva på. Variera även de utplacerade frestelserna. Var noga med att hunden sätter sig varje gång.
 6. Öka successivt avståndet till hunden genom att låta den gå ut i kopplets längd eller ha den i lång lina. När du är säker på hunden kan du ha den lös.
 7. Upprepa övningarna i parker och hundrastgårdar om det är där du brukar gå med hunden.

Ha alltid med dig det här favoritgodiset när du är ute på hundpromenad. Du kan behöva det snabbt när hunden plötsligt upptäcker något ätbart i gräset eller på stigen.

    Anders Hallgren

Publicerat iBlogg

2 kommentarer

 1. Hej Anders, får vi publicera den här texten på Dognews.se?

  • Anders Hallgren Anders Hallgren

   Javisst, det går bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2024