Hoppa till innehåll

Hundar behöver mer än kärlek

Du ger säkert din hund mycket kärlek. Det är ju en naturlig del i en familjs sociala liv, inte bara för människor. I en vild hundflock binds individerna samman genom kärleksfulla betygelser.  Det ger en fin och bra grund för gemenskap. Varför räcker det inte med bara kärlek då?

Hundarnas natur är i stort som vargarnas och av dem kan vi lära oss vilka behov som är viktiga för våra tamhundar. Kärlek är en av dessa, med närhet, uppskattning och tolerans. Här ingår också det motsatta, att avstå från hårda ord, straffande och kontrollerande.

Aktivitet synkroniseras

Ett behov som är lika starkt som kärlek för en hund är behovet att vara aktiv. En hund är lite av en arbetsnarkoman – även om man kan ha svårt att tro det när man ser hundar som verkar lata och verkar kunna sova hela dagarna. Men inget kunde vara mer fel. De vilar och sover av en helt annan anledning, det handlar om beteendesynkronisering. Djur som lever i flockar gör allt gemensamt. De vilar samtidigt, är vakna samtidigt, rör sig åt samma håll och samordnar energikrävande aktiviteter som flykt och jakt. I jakten samarbetar alla effektivt för att fälla ett utvalt bytesdjur.

De äldre tar initiativ

De som tar initiativ till de flesta aktiviteter i en vargfamilj är de äldre, främst föräldradjuren, eftersom de har mest erfarenhet. De vet vart de ska gå för att finna byten, var det finns kadaver att äta på och när det är dags att ge sig ut på vandring av andra orsaker. De yngre följer med och lär sig också att hitta inom reviret, vilka djur som finns där och hur de ska tillämpa olika jaktteknik beroende på byte. Är det en fälthare så lär de sig snabbt att den springer ifrån dem med en gång. Därför ska ett sådant byte helst drivas till kamrater som lagt sig i bakhåll.

Din hund väntar på ditt initiativ

Hunden följer sina ursprungliga regler för beteendet och synkroniserar därför instinktivt sitt beteende med ditt. När den är valp så följer den dig från rum till rum. Sitter du stilla så är den stilla intill dig. Den lär sig dock ganska snart att du inte hittar på något kul och spännande i hemmet, mer än när det händer något i köket och det kan bjudas på mat. Hunden tröttnar snart på att följa efter dig överallt och lägger sig och vilar. Ofta på strategiska platser, som i soffan med kroppskontakt, med sitt huvud på din fot eller i dörröppningar. På dessa ställen kan den sova djupare eftersom den vaknar när du rör dig eller ber den flytta på sig för att inte ligga i vägen.

Eftersom en hund inte tar speciellt många initiativ själv, utan väntar på att du ska ta dem, så blir den alltså mest liggande och väntar. Och väntar. Och väntar. Det är först när det är dags för mat eller promenad som den vaknar till ordentligt. Det är dagens höjdpunkter när den får leva upp och ha kul. Då får den leva ut all sin energi och följa den delen av sin natur som gör den till en fysiskt och mentalt hårt arbetande vargkusin.

Överskottsenergi

På morgonen har din hund vilat och varit stilla hela natten. Den har samlat och sparat all sin stora mängd energi till framför allt promenaden. Därför drar den i kopplet, därför hoppar den upp på folk man möter, därför skäller den på hundar den ser. Det är inte för att den är ouppfostrad som den beter sig på detta sätt, utan för att den har överskottsenergi. Den ska inte straffas för att den gör sådant vi ogillar. Man ska inte höja rösten och kommendera ”nej” och ”fy”. Man ska inte rycka i kopplet (vilket dessutom kan skada den) och visa att man är arg.

Man ska aktivera sin hund

Eftersom de problembeteenden som hunden visar egentligen är energiproblem, det vill säga att de beror på överskottsenergi, så är ju botemedlet att se till att hunden får leva ut mer av sin energi. En hund har behov av att vara aktiv med både kropp och knopp, alltså röra sig rent fysiskt, anstränga kroppen på olika sätt och att ta sig an mentala uppgifter. Det är precis som vargarna, de vandrar över stora ytor. De springer korta sträckor i full fart – alltså upp mot 65 km i timmen. De arbetar intensivt med sin nos, som att följa ett spår, vädra i vinden, hålla koll på om det finns byten eller andra rovdjur på nära håll. De lär sig hela tiden saker som jaktteknik, sociala regler, hur området ser ut, vilka djur som kan vara farliga och mycket mer. De löser problem, till exempel hur man genskjuter ett bytesdjur eller hur man omringar en hjort. De rör sig i svår terräng och balanserar på klippor, stenar och stockar.

Vissa dagar är mer arbetsamma andra lite lugnare, mest beroende på hur hungriga de är. Och det är svårt att få mat, bara några procent av bytesdjuren faller offer för dem, vanligtvis sjuka och svaga djur.

Hundar behöver mer än kärlek

De flesta ger sina hundar både kärlek och promenader, men de behöver också mental aktivering – både inne och ute. Ser du en mur eller en stock så kan du be hunden balansera på dem. Kanske sitta där ett par sekunder. En sten kan den hoppa upp på och göra en liten konst, exempelvis vinka med tassen. Den kan leta upp dina nycklar som du just har ”tappat” och söka små godisbitar du petat in i barken på ett träd.

Inomhus kan du aktivera hunden med mentala utmaningar och de flesta tar inte mer än några minuter av din tid. Hunden kan få uppgifter för nosen, som att söka små, små godisbitar som du gömmer runt i bostaden. Du kan ha stunder med att öva den att utföra små konster, som att vinka med en tass. Du kan låta den få en ask med en liten godisbit i som den får jobba med att få ut.

Aktiverar du hunden med sådana här saker innan promenaden, har hunden inte längre någon överskottsenergi när ni kommer ut. Då kommer du att märka att hunden drar mindre i kopplet, den hoppar inte direkt upp på folk ni möter och skäller inte upphetsat på andra hundar.

Anders Hallgren

Publicerat iBlogg

En kommentar

  1. Ann-kristin Normann Ann-kristin Normann

    Har kun et ord . FANTASTISK!!! Takk Anders Hallgren , for enda et utrolig bra blogginlegg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2024