Hoppa till innehåll

Social stress hos hundar är vanligare än man tror

Social stress är en högfrekvent, lågintensiv och långvarig stress som nöter ner individen sakta och säkert mot emotionell utmattning. Det är detta som får oss människor att ”gå in i väggen”. Hundar påverkas på liknande sätt. Det är de dagliga irritationsmomenten eller hotfulla situationerna som gör att en hund ständigt måste ha förhöjd beredskap för försvar, underkastelse eller undvikande av fara.

Social stress kan smyga sig på, till exempel i en familj som har mer än en hund och där några inte trivs med varandra. Då uppstår ofta konkurrenssituationer. Det kan också vara att husse eller matte är alltför sträng eller har humörsvängningar, eller någon som straffar hunden ofta och att hunden alltid försöker undvika att göra fel. Med det följer att hunden alltid är beredd att underkasta sig och försöker vara till lags.

Vänlighet är viktigt!

Genom sitt starka släktskap med vargen har hunden i sitt genetiska program ärvt flera beteenden och signaler som är avsedda att skapa sammanhållning i gruppen.  Det kan vara sådana saker som att man kommunicerar vänlighet med kroppsspråk. Se på hunden vid närkontakt eller när du pratar med den. Öronens språk är väl det man ser tydligast. När du är ute på promenad kan du passa på att kolla. Det räcker med att du säger hundens namn så stryker den öronen bakåt. Tar du kroppskontakt ser du mängder med fredssignaler som nosen uppåt, huvudet lite åt sidan, öronen bakåt och blicken bortriktad. Och det är bara huvudet, resten av kroppen signalerar likadant, framför allt svansen.

Att leka är också gruppsammanhållande, men lugna lekar är bäst, som till exempel mental aktivering. Hetsiga lekar innebär för starka stressreaktioner.  Det är viktigt att slappna av tillsammans en stund då och då, kanske ligga med hunden bredvid med kroppskontakt och ”bonda”. Den här vänliga fysiska kontakten och samvaron frisätter oxytocin, signalsubstansen som ger känslor av behaglighet vilken är stressdämpande. Att smeksamt stryka hunden över ryggen innebär samma sak. Det gäller också massage som är en riktig lyxig form av bonding.

Det här med närhet och kärlek är djupt liggande behov som hunden alltså ärvt från vargen, där sammanhållningen i gruppen är livsnödvändigt. Den grupp som har bra sammanhållning och få inre konflikter kan samarbeta bäst. De har de bästa jägarna och det ökar chanserna till överlevnad i en hård natur.

Social stress

Ju mindre av sammanhållande och vänliga beteenden som finns i hundens tillvaro och för mycket konfliktbetonade och dominanta inslag, desto större risk löper hunden att drabbas av social stress. Risken ökar för överdriven underkastelse och känslighet i den sociala kommunikationen som exempelvis hundägarens tonläge i rösten. Risken ökar även för problembeteenden, framför allt rädsla för starka ljud och att hunden har dåliga relationer med andra hundar.

Det är inte svart eller vitt, utan mer som en skala från lite till mycket social stress som hundar utsätts för. Någonstans på den skalan befinner sig de flesta hundar. Av den anledningen är det viktigt att som hundägare lära sig mer om ämnet. Det har inte uppmärksammats tidigare och det finns därför ingen litteratur som beskriver social stress hos hundar. Jag upplevde behovet som stort och skrev därför boken ”Nyckeln till Lycka – Att motverka social stress hos hundar”. Den kom ut på AH Books för ett par år sedan och jag har fått många kommentarer om hur det har hjälpt hundägare.

Anders Hallgren

Boken finns att köpa hos alla nätbokhandlare. (Signerade böcker av Anders Hallgren går att beställa på www.andershallgren.se.)

 

Publicerat iBlogg

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2025