Hoppa till innehåll

Anti-skällhalsband är djurplågeri!

Anti-skällhalsband är djurplågeri!

Hundaffärer, bland andra Arken Zoo, har börjat sälja ett ”anti-skällhalsband” som sprutar citronvätska i ansiktet på hunden när den skäller. Detta är en variant av de el-halsband som ger en hund en smärtsam stöt när den skäller, men det här anti-skällhalsbandet är lika plågsamt för hunden och borde därför snarast förbjudas.

Nu ber jag dig som läser detta att gå in i affärer som saluför dessa halsband och tala om vad du tycker och be dem framföra dina synpunkter till deras kundtjänst och styrelse. Sprid gärna också detta till alla du känner på sociala media. Med lite tryck ska vi nog kunna få bort denna form av plågsam och symtomdämpande ”träning” av hundar.

2016 gjorde jag ett försök att få Arken Zoo-kedjan att ta bort anti-skällhalsbanden ur sortimentet. Det lyckades inte. Här nedan kan du läsa min brevväxling med Arken Zoo.

Brev till Arken Zoo den 25 oktober 2016

Hej,

Det var med stor förvåning jag såg att ni säljer ett halsband som ska få hundar att inte skälla. Det är verkligen att utmana djurskyddsbestämmelserna. Det utgör ju en straffbaserad träning som enbart är symtomdämpande och tar noll hänsyn till orsakerna till varför en hund skäller. Vanliga orsaker bakom skällande är:

  • Understimulering, d v s en hund som får för lite aktivitet och vilar för många timmar per dygn
  • Överstimulering, d v s en hund som får hetsleka, t ex jaga pinnar och bollar, för ofta och på så sätt driver upp stresshormonsproduktionen
  • Smärta. Det är vanligt att hundar upplever smärta. 60% av en normalpopulation hundar har något fel i ryggen (Hallgren, Ryggproblem hos hund). Hundar kommer snabbt underfund med att smärtan dämpas när de stressar upp, t ex genom att skälla.
  • Ensamhet. Folk som låter sina hundar vara ensamma för lång tid per dag får ofta hundar som skäller. Som flockdjur är det onaturligt för hundar att vara ensamma längre stunder och skällandet är då ett av symtomen som kan uppstå.
  • Det är också vanligt att hundar skäller för att vakta och varna. Det är en helt naturlig instinkt som är beroende på ras. Som hundägare förstärker och förvärrar man detta skällande genom att höja rösten och straffa.
  • Många hundar skäller för att de vill hälsa på en annan hund eller en person. Det är glädjeskall och ska naturligtvis inte stoppas med sådana metoder som halsband som medför obehag.

Genom att hindra en hund att kommunicera på ett naturligt sätt, göra den rädd för att skälla, riskerar man att det medför inlärd hjälplöshet, något som i stort liknar depression.

Normalt botar man skällande på några dagar med ökade fysiska och mentala aktiviteter och genom att sluta hetsleka, om det sker för ofta. Givetvis botas skällande om en hund slipper eventuell smärta.

Vaktande och varnande skall påverkar man enkelt genom att ta det lugnt vid dörren och att låta gäster ge hunden en godsak.

Det finns alltså djurvänliga och enkla alternativ till symtomdämpande straffmetoder. Genom att i stället propagera för aktiveringsleksaker och knyta till er utbildad hundpsykologisk expertis skulle ni förhindra att ert rykte påverkas negativt.

Jag ber er alltså, för hundarnas skull och för er egen att ni utan dröjsmål tar bort onödiga och psykologiskt plågsamma varor ur ert sortiment.

Högaktningsfullt.

Anders Hallgren, Hundpsykolog

www.andershallgren.se

————————————————————

Svar från Arken Zoo den 1 november 2016:

Hej Anders,

Jag har tagit detta vidare till vårt sortimentsteam och svaret jag fick är:  Självklart har du rätt i att det bästa egentligen hade varit att bota anledningen genom aktiv träning, men vi är en kommersiell aktör som har efterfrågan från våra kunder på denna sorts produkt.

Det vi kan bära med oss är att denna sorts produkt kanske inte lämpar sig så bra i marknadsföring, utan bakom låsta dörrar i ett glasskåp i butik, där den ändå kan erbjudas som ett alternativ till den kund som aktivt efterfrågar den, samt att butikspersonalen informerar kunden om produkten.

Vänlig hälsning / Kind regards

Christel Roemmelt

Customer Support, Arken Zoo

Företagsvägen 11, 227 61 LUND

010-4906255

kundtjanst@arkenzoo.se

www.arkenzoo.se

————————————————————

Svarsbrev till Arken Zoo den 4 november 2016

Hej,

Jag beklagar ert ställningstagande, eftersom det är ojuste mot hundarna. Det räcker inte med att sätta ”anti-skällhalsbandet” i låsta glasskåp – ni tillhandahåller det ju ändå. Ni går dessutom ut med att:

”Vi sätter djuret i centrum och erbjuder därför produkter och service som vägleder…”.

Det här påståendet är alltså missvisande och borde därför tas bort.

Försäljningen av artiklar som är negativa för djur kommer dessutom inte att vara till gagn för er som kommersiellt företag. Jag avser att skriva på min blogg om detta och det brukar få en stor spridning i sociala media.

Varför inte visa att ni står för devisen ni går ut med och verkligen sätta djuren i centrum genom att bara sälja vettiga artiklar. Då får ni djurskyddet, hundtränare, hundpsykologer och andra på er sida och blir rekommenderade av dessa. Det vore en betydligt bättre strategi rent kommersiellt.

Vänligen,

Anders Hallgren

Hundpsykolog

————————————————————

 

Publicerat iBlogg

3 kommentarer

  1. Johanna Johanna

    Det här förstår inte jag heller, hur kan ett anti-skalhalsband vara smärtsamt när hunden får en dusch när den skäller, så stark dusch är det inte att det gör ont på hunden.
    Ett el-halsband är heller inte smärtsamt för hunden, dessa utger en vibration/ljud, jag har själv testat el-halsband på mig själv däremot inte på egna hundar.

    • Anders Hallgren Anders Hallgren

      Hej Johanna,
      Felet med sådana där träningsredskap är inte bara att de kan medföra smärta (som el), inte heller bara att de kan skrämma en hund och medföra risk för stressproblem, inte heller bara att straff sällan har en långtidseffekt, inte heller bara att det finns forskning som visar att straff skapar problembeteenden, inte heller bara att de endast är symtomdämpande och bortser från orsaker bakom problembeteenden – utan också att de är oetiska (el är förbjudet att använda på hundar i Sverige). Måste man använda sig av sådana saker så är man inte en speciellt bra hundtränare. Idag kan man ändra beteenden utan straff – det handlar mest om att man fokuserar på orsaker och inte symtom. T ex är många hundar understimulerade och därför beter sig så överenergiskt att de utsätts för straff.
      Anders

  2. Kent Nyman Kent Nyman

    Jag trodde att Arken var ett undantag, men om man googlar på antiskäll halsband får man en uppsjö av diverse tortyrredskap som jag trodde var förbjudna sen länge. Alltifrån någon hundralapp till dom mest avancerade för flera tusenlappar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2025