Hoppa till innehåll

”Mentaltest av hund – Uppfattningar och missuppfattningar” NY BOK!

NY BOK AV ANDERS HALLGREN – släpps den 13 december!

MENTALTEST AV HUND – Uppfattningar och missuppfattningar

Här presenteras en vetenskaplig och kritisk analys av de mentaltester och mentalbeskrivningar som genomförs idag. Boken är delvis är baserad på Anders Hallgrens forskningsmaterial i avhandlingen inför psykologexamen.

På 1930-talet i USA började intresset för att kartlägga hundars mentala förmågor.
 I Sverige har man sedan 1950-talet försökt få fram tester för att visa hundars egenskaper, dels som ett verktyg i avelsarbetet och dels som en motvikt till exteriör- bedömningar på hundutställningar. Idag finns flera varianter på mentaltester, även om de i grunden är lika eftersom alla baseras på att utsätta hundarna för psykiskt utmanande situationer. Det anordnas mentaltester över hela landet där enskilda och rasklubbar uppmanas att testa sina hundar.

Tilltron till mentaltester och mentalbeskrivningar är stor, trots att testerna inte ger så mycket information om hundarna som man vill tro.
 Valpar efter hundar som har blivit mentaltestade med goda resultat fungerar inte bättre än andra hundar.
 Testerna mäter i stort sett bara hundens stresstolerans.
 Ärftliga egenskaper kan inte avslöjas på enskilda individer. Testresultaten visar mest av allt hur hundarna sköts i sina hemmiljöer.

Det är viktigt både för hundägare och hundar med en öppen dialog och fortsatt kritisk granskning av mentaltester och mentalbeskrivningar. I boken presenteras dessutom ett enkelt och mer ekonomiskt alternativ till mentaltester.

 Finns att köpa via nätbokhandlare.
Publicerat iBlogg

6 kommentarer

 1. Äntligen har jag hittat din blogg!!
  Jag är 51 år och alltid haft hund. 13 stycken om man räknar noga… Jag håller med dig om allt du står för. När vi köpte vår sista taxkille så fick vi en utmaning.
  Han visade sig vara lite problematisk.
  Han var framavlad merle, prickig tax. Prickiga hundar dvs merle skulle jag vilja varna för. Parar dom sig med en annan merle så blir det katastrof.(Blindhet, hjärnskador eller andra utvecklingsstörningar.) I alla fall oj vad vi har kämpat med denna taxkille. Allt ifrån kloklippning, hundmöten, bett vid annan åsikt, inte vakta matte, dominera över oss i allt etc.
  I flera år fick vi lägga allt vi hade i hundkunskap, ork och tid på denna hund.
  Men det var det värt. Idag är han fyra år och vi har lyckats få en underbar familjemedlem som är lycklig i sig och med oss.

  Vi använde oss bara av mjuka metoder och för att låna delar av dikten av Astrid Lindgren: "Ge hunden kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer hundvettet av sig själv." Och lägg däremellan till en lugn fostran, mycket motion och aktivering. (Alltid promenad med spårsele såklart.)

  Ha det gott!

  • Jag tror att du kan ha missuppfattat Fredrik Steen. Han skriver ju att "De allra flesta problem hundägare har med sina hundar grundar sig i fullkomligt normala hundbeteenden." Och alltså inte på grund av att en hund kan ha någon "diagnos". Se i övrigt min bloggartikel idag med rubriken "Kan hundar ha ADHA?"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2024