Hoppa till innehåll

Sommar, sol och hund i bil

Nu börjas det igen, sommar med sol och värme och hundar som lämnas i bilar. Varje år dör hundar av värmeslag eftersom bilar under sommaren snabbt kommer upp i farlig hetta. Hundar kan dessutom inte svettas speciellt effektivt, så bilen blir lätt en dödsfälla.

Att fönstren är på glänt hjälper inte ett dugg. Parkeras bilen i skuggan, kommer den ändå att snart bli för varm och dessutom flyttar sig solen och risken finns att bilen hamnar i direktljus.

Det är svårt att tro…

Det finns faktiskt människor som så till den milda grad saknar grundläggande förmåga till logiskt resonemang, insikt och empati att de lämnar sin hund i bilen en varm dag medan de utför sina ärenden. 

Dessutom verkar de inte ens förstå att de bryter mot lagen.

Jag ska ju bara vara borta en kort stund…

Tidsoptimister är det gott om. Det är sådana som tror att ärendet tar kortare tid än vad det i verkligheten kommer att göra. De tänker: ”Jag ska bara rusa in i varuhuset, köpa den där grejen och sen skynda tillbaka till bilen”. Men ett besök i en affär tar alltid längre tid än man tror. Även om man vet exakt vad man ska handla så finns det så många saker som påverkar tiden där inne, man blir kanske nyfiken på någon vara och vill titta närmare på den, kanske fråga en expedit (som det tar tid att hitta). Och till sist är det kassakön – där kan det ta lång tid. Allt kan hända som fördröjer besöket. Kanske träffar man någon som man inte sett på länge. Kanske har man otur och blir sjuk och då glöms hunden bort. Det behövs faktiskt inte mer än en någon av alla de här sakerna, så riskerar man livet på sin hund om det är soligt och varmt.

Gör det till en princip

Lämna aldrig din hund i bilen! Gör det till en princip. Det har jag gjort och det är inte svårt, men det är en enkel livförsäkring. Är man två så kan en handla och den andra gå en sväng med hunden under tiden. Är man ensam går man först en promenad och lämnar sen hunden hemma och åker och handlar själv.

I en värld där allt ska gå så fort och man rationaliserar med tiden, där får man inte använda hundens tid för att vara effektiv. Hunden ska ha sin tid, andra saker få ta sin tid. Hunden ska inte betala för att du har bråttom – en enkel princip.

Man får inte vara bekväm och ta genvägar när man har en hund. Det ska inte vara lättvindigt att vara hundägare. Det är mycket att tänka på, mycket arbete – och det ska det vara, för hunden behöver din tid och ditt sällskap.

Hinner du inte med att ge din hund det den behöver, för att du har så mycket att göra, då får du skaffa någon som passar den, svårare än så är det inte.

Rädda liv – ingrip

När man ser en hund som sitter och flämtar av värme i en bil så måste man reagera och agera. Att inte göra något, det är fegt. Riktigt fegt.

Visst kostar det civilkurage att lägga sig i. Det krävs mod att ta ställning och göra något, men det är viktigt. Du måste försöka komma över det motståndet om du känner det. Det finns nämligen flera sätt du kan ingripa på.

Ett bra sätt är att försöka få andra runt omkring att också reagera. Då får man stöd och hjälp. Man kan gå in i affären och be någon i kassan att ropa ut över högtalarsystemet att en hund i bilen med registreringsnummer si och så mår dåligt. Man kan ringa bilregistret och få reda på namn och adress till bilens ägare, ta fram numret till dennes mobiltelefon och ringa.

Skulle du se att hunden i bilen flämtar och verkar lida av värmen ska du ringa polisen. Du kan få tillåtelse att slå sönder en ruta om det är riktigt illa. Förhoppningsvis kommer en patrullbil snart och då kan poliserna prata med hundens ägare. Om det ser det riktigt illa ut och polisen kanske tar lång tid på sig att anlända, så kan man som civilperson få ingripa och slå sönder bilrutan för att lyfta ut hunen. 

Min envisa, orädda fru

Ginger, min fru, ingriper alltid när hon ser ett djur må dåligt. En vacker sommardag vid tolvtiden, 24 grader i skuggan, gick hon förbi en kyrka. Parkeringen utanför var fylld av bilar och hennes vana trogen gick hon runt och såg efter att ingen hund satt i de solheta bilarna. Plötsligt upptäckte hon att i en av bilarna sitter det en stor svart hund som hässjade och flämtade. Rutorna var nästan helt stängda och ett tunt lövverk från ett litet träd framför förmådde inte ge skugga.

Ginger blev upprörd och tvärarg. Hon förstod att ägarna måste vara i kyrkan, så hon gick in. Kyrkan var fullsatt och en dopceremoni var i full gång. Hon gick in i gången och avbröt prästen genom att fråga ut över församlingen om det var någon här som hade en svart hund i sin bil. En man svarade att ceremonin snart skulle vara slut. Hon lämnade då kyrkan, men väntade utanför. Ingen kom ut under minst tio minuter. Från det hon först såg hunden hade det gått en halvtimme och då gick hon in igen och sa till. En anhörig till hundägaren följde då med ut bort till bilen, men kunde inte göra något åt saken. Då gick Ginger in igen och fick med sig en person som också blivit upprörd. Nu sa hon till på skarpen och efter en stund kom hundägaren ut, ilsken, svärande och hotfull. Nu hade det gått fyrtio minuter och alla skulle till församlingshemmet på dopkaffe. Han tog ut den flämtande hunden och skulle sätta in den igen. Då sa Ginger: ”Sätter du hunden i bilen igen så polisanmäler jag dig”. Efter tillåtelse av kyrkoherden, som själv hade hund, fick han ta med sig den in på kaffet. Hon fortsatte bevaka så att ägaren inte satte hunden i bilen igen.

Vi måste hjälpas åt – för hundarnas skull!

När du är ute och handlar i sommarvärmen, eller ute på någon annan aktivitet där det finns bilar parkerade, ha ögonen öppna. Kika in i de bilar du går förbi. Gå gärna runt ett varv på platsen. Var uppmärksam.

Eftersom det tyvärr är så vanligt med hundar i solheta bilar så måste vi alla vara lite ”poliser” och bevaka hundarnas situation. Ju fler som är uppmärksamma, desto mindre risk att hundar far illa.

Ett plakat på entrédörrarna till varuhusen vore något att önska sig. Kanske någon kan låta trycka ett sådant som man kan köpa och gå till sina lokala affärer och köpcentrum och be att få sätta upp. Det står i alla fall högt på min önskelista – och säkert på många hundars.

Publicerat iBlogg

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2024