Hoppa till innehåll

Det är hundens promenad

Det är inte bara hunden som drar i kopplet… De finns där, överallt runt omkring oss. De som drar i kopplet på sina hundar liksom på ett smygande sätt, kanske i tron att ingen ska se vad de gör. När hunden stannar för att nosa på en luktfläck så börjar de…

En del går bara vidare som om de inte är medvetna om att hunden stannat, fastän de mycket väl vet det. De vänder sig inte om och ser på hunden utan fortsätter bara framåt. Därmed tvingas hunden bort från sin fläck – så var det slut på det nosandet. Andra stannar upp och låter hunden få nosa, men bara i två sekunder, sedan anser de att hunden ska vara nöjd och drar bort den från luktstället. De behandlar sina hundar som om de vore shoppingvagnar och går bara vidare. Att hundarna vill nosa färdigt spelar ingen roll. Hundarnas behov är underordnat de mänskliga och räknas alltså inte som speciellt viktiga.

Hundar har behov

Det är viktigt för hundar att få dröja vid lukterna för att nosa färdigt. Det beror dels på att det är ett avbrott i ett annars ganska ensidigt liv och dels på att det här utforskandet är en del av de grundläggande behoven hos alla däggdjur. Dels beror det också på att hundar är sociala djur och alltså har ett behov av att med lukternas hjälp kartlägga vilka andra som har varit där. Dessutom har hundar ett behov av att kommunicera, att ta emot och ge signaler till sin omvärld. Det tar tid för alla dofter att sorteras, definieras och registreras. Därför kan det bli stressande om dessa procedurer ständigt avbryts. Att förneka hunden detta är alltså att hindra den från att uppfylla flera grundläggande och naturliga behov.

Ta det lugnt

Nutidsmänniskan har ett högt varvtal, de flesta av oss är konstant lite stressade. Många uppgifter ska hinnas med och tiden är ofta kort. Det är emellertid inte ett argument för att skynda på hunden när den vill nosa lite längre på sina fläckar och kanske kissa en extra gång. Man går ju ut med sin hund för att den ska få uppleva lite, göra ifrån sig och använda sin fantastiska nos. Det är ju inte vår egen motion som är viktig då, den är bara en bonus tack vare att vi har en hund.

Det är för hundens skull man går ut på promenad och då får man lov att ta det lite lugnt och tänka på sin hund – inte bara på sig själv. Hinner man inte låta hunden få tillfredsställa sina behov under promenaderna så passar man inte att ha hund – så enkelt är det. Då passar det bättre med en shoppingvagn…

Det finns de som är värre…

Det finns personer som inte låter sina hundar stanna och nosa, eller ens kissa annat än på några få utvalda ställen. De kan vara sådana som håller sina hundar kort i alla lägen, både fysiskt och mentalt. De tycks anse att hundarnas nosande och kissande är ett ofog och att de bestämmer var och när hundarna får ”kolla in omgivningen” eller ”gå på toaletten”. De är inte heller lämpliga att ha hund.

Så finns det andra som passar på att motionera när de är ute med sina hundar. De går raskt eller springer och då gäller det för hundarna att hänga med utan några stopp. Tyvärr anser de att hundägarnas motion är viktigare än hundarnas behov.

Det finns sorgligt nog också de som verkar tycka att hunden mest är till besvär, ett nödvändigt ont, något man skaffat som med tiden blivit en black om foten. Det var positivt så länge den var valp, men efter det har den blivit för krävande. Då har denne inte tålamod att vänta på att hunden får bli klar med sitt under promenaden.

Sedan har vi de empatilösa, de som inte kan sätta sig in i sina hundars känslor utan ser dem som saker. En sådan person har svårt att förstå att det ska vara något intressant och speciellt med kisslukter – det är det ju knappast för denne själv. Därför – och för att det är jobbigt att stå stilla och vänta – drar denne med sig hunden och går vidare istället för att stanna och vänta. Men personen vet att det inte är snällt, därför drar han eller hon hunden i smyg, låtsas att inte se att den vill nosa. Vänder ryggen mot den och bara traskar på eller tittar på sin mobiltelefon, eller åt ett annat håll och smygdrar.

Att jag kanske låter negativ när jag skriver om det här beror på att jag ser omvärlden med hundens ögon och jag vet vilka behov som hundar har. Jag tycker det är så viktigt att vi alla då och då försöker leva oss in i våra hundars sätt att uppfatta sin tillvaro, byter plats med hunden och ser världen genom dennes ögon. Går en stund i dennes tassar. Innan du vet ordet av har din hund blivit gammal och snart ska försvinna, så det är här och nu som gäller.

Jag blir alltid så varm om hjärtat när jag ser hundägare som stannar och låter sina hundar nosa färdigt var de vill. För mig tyder det på omtanke och kärlek. Hunden är den bästa vännen och man låter den få veta det. Och man låter hunden få tillfredsställa sina viktiga behov och komma hem nöjd och trött.

Publicerat iBlogg

31 kommentarer

 1. Vad härligt att du skriver om detta då jag själv har reflekterat över detta. Jag försöker själv i allra största mån att låta min hund nosa var den vill och hur länge den vill. Jag stannar ofta upp och står stilla i ett par minuter så att min hund verkligen kan få utforska stället och dess dofter ordentligt.
  Ibland när jag går i skogen sätter jag mig på en stubbe och låter hunden bara få strosa runt för sig själv (självklart under min uppsikt).

  Mvh Kristin med rottisen Diza

  • Ja, man får en så fin relation och det är så fint att se sin hund njuta av livet – inte sant?

 2. Jag tycker mig se att hundens behov av luktande är 90% av tiden som hunden är vaken. Det är faktiskt väldigt intressant att du tar upp detta ämnet då vet vi mer att hunden ej behöver kopplas runt halsen utan kan ha sele.Tänk om fler som du tog ställning för användandet av sele för hundens bästa. Hundar har också ett behov av andra hundar om dom ej lär sig socialisera så kan det bli fel. Jag har alltid tid för hundens bästa men jag når ej fram till så kallade experter som ej vill ta ställning för hundarna. Hunden språk är internationellt i veckan så var jag med en hund i Barcelona jag och min hund talar bra med hundar från Barcelona! Det är inte många som förstår att hunden ej talar verbalt utan använder lukter och kroppsspråk. Kan du ta upp detta i Härliga hund?
  Mvh Richard

 3. Ibland lossas jag vara min hund och sätter mej in i hans tankar och vad han säker till mej under promenaden. Det är jätteintressant??

  • Att "gå i hundens tassar" gör att man övar sin empatiska förmåga. Fler borde göra som du.

 4. Så otroligt bra skrivet! Läsvärt och mycket tänkvärt och oerhört viktigt att ta till sig. Vi måste förstå hur hunden fungerar och nosen och luktsinnet är deras vikitiga funktion. Du betyder mycket för människans bästa vän och dess ägare! ☺

 5. Tack Anders, för att du så oförtrutet arbetar vidare för våra hundars välbefinnande. Du blev min "guru" i början på 1970-talet, när jag i nedre tonåren började min bana på brukshundsklubben, men kände mig vilsen i den miljön, då man på den tiden förväntades träna med tuffa tag. Du öppnade nya dörrar och sedan dess har alla mina hundar tränats med enbart positiva, mjuka metoder, vilket har resulterat i glada, följsamma, harmoniska individer. Tack!

 6. Hej Anders!
  Jag blev så provocerad av detta inlägget när jag läste det på Härliga Hund/Facebook. Det gjorde att jag tänkte och tänkte så mycket, att jag till slut hamnade djup nere hos mitt mörka samvete! Jag är en stressad figur med sikte inställt mot sånt-jag-måste-göra-sen. Du skrev att jag inte ska ha hund. Men jag vill inget hellre! Den kvällens sista promenad blev en god och harmonisk betraktelse. Min hund hälsar och tackar dig!

  • Hej Carita,Härligt att höra och tack för din öppenhet – du får fler att tänka.

 7. Tack för att du delar med dig av din kunskap. Du har fått mig att ta det lugnare med min hund på promenaderna och har bytt ut halsbandet mot en sele:) man lär sig något nytt var gång du skriver och det får en att tänka efter och bli en bättre människa till sin hund.

 8. Hej igen Anders.
  Jag kom på en till viktig sak som det inte pratas/skrivs så mycket om men som jag tycker är väldigt viktig. Detta med tysta promenader. Dvs att man inte pratar med sin hund mer än nödvändigt. Det är väldigt ofta som hundägare tjatar på sina hundar; hit, här, fot, stanna, framåt, repeterar hundens namn etc etc.
  Låt hunden bara få vara. Det är inte konstigt att hunden blir stressad och tex drar i kopplet.
  Bara en liten tanke så här på min tysta kvällspromenad med hunden.

 9. A A

  Hej Anders!

  Tack för ett tänkvärt inlägg. Jag håller verkligen med om att våra stackars hundar lätt hamnar i skottlinjen för människors stress – man är alltid påväg någonstans, och ger inte hunden tid att nosa. Jag håller med dig i det mesta men reagerade på det här:

  "Så finns det andra som passar på att motionera när de är ute med sina hundar. De går raskt eller springer och då gäller det för hundarna att hänga med utan några stopp. Tyvärr anser de att hundägarnas motion är viktigare än hundarnas behov."

  Jag bor i Stockholm city och har en så kallad kamphund. Han kräver en hel del, både fysiskt och mentalt. Den fysiska biten innefattar att han måste få ur sig en hel del råstyrka. Av den anledningen joggar vi tillsammans, och bär/drar tyngder ibland. När vi gör det så är det arbete som gäller, och då nosas ingenting. Däremot både innan och efter arbetet är slut. Då borde jag enligt dig vara "en olämplig hundägare", eftersom jag motionerar med min hund (av egoistiska skäl?) och väljer ut vart/när min hund får nosa.

  Skulle gärna vilja att du förtydligar det här, eftersom det får oss motionerade hundägare att framstå som egoistiska och elaka, trots att vi motionerar på det här viset endast för att tillfredsställa våra hundar.

  • Hej,Jag ber om ursäkt för att jag uttryckte mig så kategoriskt och bra att du tar upp denna fråga, för det är svårt med gränsdragning. Om man låter hunden nosa och kissa före, kanske en eller ett par gånger under turen, och efteråt, så uppfyller man stora delar av hundens behov. Har hunden fått en vana så han vet när det är springa som gäller och han vet när det är nosa som gäller så är det okej i mina ögon. Att veta och kunna förutsäga är den springande punkten.

 10. Li Li

  Hej Anders, det finns så mycket intressant att läsa. En fråga, jag låter t.ex. alltid min hund få lukta på promenader, men vid träning, har du tips på hur man får upp fokuseringen och koncentrationen? Mvh Linn

 11. Hej!

  Jättefint skriver. Jag håller helt med om att det är hundens promenad och att den ska få nosa så mycket det går, välja väg när det är möjligt osv.. Men: om hunden alltid skulle få välja väg skulle vi aldrig till exempel komma till någon rolig hundrastgård, komma ner till vattnet så att han kan få bada, åka till ängen där han kan få springa fritt osv, utan mest röra oss kors och tvärs runt husen i de (för mig) tråkiga kvarteret där vi bor.

  För att komma till lite roligare platser (som även hunden älskar att vara på) måste jag ibland bestämma vart vi ska gå. Men eftersom han är van vid att få välja väg är det svårt att få honom att gå nånstans dit han inte vill. Ofta blir det en utdragen viljornas kamp som kräver att jag har nåt extremt gott godis, har tålamod att vänta på att han ska ge sig eller helt enkelt dra lite i kopplet (vilket jag försöker undvika in i det sista). Ibland funkar det att låtsas hitta nåt på marken eller leka att man är ute på en spännande jakt så följer han med men han är ganska svårmotiverad när han inte vill.

  Ibland cyklar vi dessutom för att komma till en hundrastgård som ligger en bit bort och då springer han fint bredvid cykeln utan att nosa i marken.. Ser att han inte tycker det är speciellt kul men tänker att det kanske ändå är ok om det leder till en rolig aktivitet för honom när vi kommer fram?

 12. Hej och tack för artikeln om hundens promenad. Jag försöker leva efter dina råd men undrar ibland hur du skulle göra om du hade min borterterrier som ibland "bara" vill nosa. Vartenda strå ska genomsökas från topp till tå och sedanska hon kanske sitta och bearbeta informationen. Jag vill ju att hon ska få motion också. Jag prövar med godis, drag i kopplet, puff i baken samt att själv hoppa och försöka få henne intressera men utan större framgång. Solveig Häll

 13. Tack för klok artikel. Skönt med hundexpert som inte låter som en furir. Finns tyvärr många förfärliga människor i branschen. Det enda min 8-åriga schnauzer vill är att nosa och skulle vi enbart göra som han vill skulle vi ej komma 10 meter, så vi försöker kompromissa oss fram. Herkules behöver rejäla promenader och motion, så liten han är. Han är fruktansvärt envis, så oftast är det han som vinner 🙂 Det är en välsignelse att ha hund, men sannerligen inte helt enkelt. Exempelvis skäller han mer och mer med åren, men är samtidigt världens snällaste hund. Har du tips, tar vi tacksamt emot!

  • En del hundar är mycket för att nosa, speciellt hanhundar. Det är viktigt för dem att hålla koll på vilka hundar som kissat var och när. För att få honom att intressera sig lite för annat än lukterna så vill jag föreslå att du lägger in några stationer på promenaderna. Det är fasta ställen där han ska få en mental uppgift. (Jag har skrivit om detta i min bok "Lyckliga Lydiga Hundar" upplaga 2010. Tyvärr är den slut på förlaget men du kan säkert hitta den på nätet.) Det kan handla om att nosa efter några extra goda godbitar i barken på ett träd, söka rätt på nycklarna du "tappat" o s v.
   Skällandet kan ha ökat av flera orsaker, först och främst åldersrelaterade, t ex nedsättning av syn och hörsel och begynnande artros. Sedan är det ju alltid så att en äldre hund är lugnare inne och lätt får överskottsenergi, så lite extra inneaktiviteter är alltid bra. Om man höjer rösten och försöker tysta en hund som skäller så blir det alltid värre. Möjligen hjälper det för stunden, men skällandet ökar ändå. Det beror på att man reagerar med hunden, man skäller också och tillför mera stress. Att prata lugnande och ge hunden en uppgift, kanske ett kul ben att tugga på kan vara ett bättre alternativ.

 14. Tack för en bra blogg om ett viktigt ämne! Och tack alla ni som lämnat kommentarer! Jag brukar vanligtvis vänta medan hunden nosar, men gör det inte alltid så jag behövde en påminnelse om hur viktigt det är! Det är ju just när man känner sig stressad eller pressad på nåt sätt, som det blir svårt att stå och vänta. Jag brukar då passa på att göra det till en lugn stund även för mig. Ta några långsamma, djupa andetag, känna in kroppen (t ex rikta tankarna till fötterna en liten stund, sedan knäna, käkarna osv), och plötsligt börjar man lägga märke till små saker i naturen omkring en, hur himlen ser ut t ex och jag mår ju genast bättre! Och då känner jag mig även lite närmare min hund, som ju är i den där lite mer mindfulla världen hela tiden.

 15. KV KV

  Åh, jag känner mig lite skyldig…

  Fast mitt problem är inte att jag inte vill vänta på min humd eller inte att jag inte bryr mig. Jag älskar verkligen min hund men är dessvärre en svag person med en 30kgs hund som verkligen ääälskaar att nosa! Ger jag honom för långt koppel får han mer momentum och kan bokstavligen fälla mig om han skulle få syn på ett djur. Låter jag honom nosa för mycket börjar han dra mer och mer och mer…. Vill följa spåret som han fått vittring på. Problemet är att han drar hårdare och hårdare när han drar mer och mer.

  Jag förstår att det är ett behov han har och jag hade absolut inte haft några problem om det inte vore för att jag blivit skadad av det. Har du några tips på hur jag kan låta honom få nosa på ett säkert vis?

  Tack på förhand

  • Anders Hallgren Anders Hallgren

   Blogginlägget tog upp när hunden på en vanlig promenad stannar och nosar på till exempel kisslukter. Du beskriver ett problem som uppstår när hunden spårar, vilket är något annat. Mitt råd är att ge hunden en annan, konkurrerande aktiviteter, som till exempel att du lägger ut lite godsaker som den får söka. Dessutom bör du aktivera hunden inomhus innan ni går ut för att minska på hans överskotssenergi. Läs mer i min bok ”Min bästa aktiveringsbok – Mental träning för hundar”.

 16. G Söderström G Söderström

  Så enkelt egentligen om man bara har ett uns empati. Hoppas vi alla tänker till och låter våra hundar få ” läsa tidningen” i lugn o ro.
  Njut våren tillsammans!

 17. Majbritt Vilandt Majbritt Vilandt

  tack Anders
  Jag lånade detta från dig tyckte det var det bästa jag har läst på länge folk som inte förstår hur viktigt det är för hunden att nosa

  Det är för hundens skull man går ut på promenad och då får man lov att ta det lite lugnt och tänka på sin hund – inte bara på sig själv. Hinner man inte låta hunden få tillfredsställa sina behov under promenaderna så passar man inte att ha hund – så enkelt är det. Då passar det bättre med en shoppingvagn…”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2024