Hoppa till innehåll

Okunnigt i TV om ryck i halsband

Okunnigt i TV

Nu har det hänt igen. Barbro Börjesson säger på programmet ”Gokväll” i TV den 2 februari 2016 att ryck i halsband inte kan skada. Det är så sorgligt – och förfärligt synd om hundarna – att ett sådant uttalande görs i ett medium som har så enorm spridning.

Vi vet idag att halsband, speciellt stryphalsband kan åstadkomma följande skador:

• Nackkotorna kan påverkas

• Mjukdelarna på halsens framsida (speciellt luftstrupen, med risk för trachea-kollaps) kan skadas

• Musklerna runt halsen blir spända med risk för att blodet stasas, vilket kan orsaka huvudvärk

• Musklerna kan dessutom skadas, muskelfibrer kan slitas av, och de större musklerna som når ner över ryggen kan bli överspända

• Musklerna kan svullna och trycka på bakomliggande nerver, speciellt trigeminus, och kan orsaka svår smärta

• Tryck mot ögonen ökar och därmed risk för ögonskador. Hundar med ögonsjukdomar ska bära sele

• Risk för whiplashskada

• Placeras halsbandet högt upp bakom öronen på hunden medför det en ökad risk för påverkan på trigeminus-nerven, med svår smärta som följd och direkta skador på vävnader

• Av femtio hundar som haft stryphalsband hade fyrtioåtta skador i hals, nacke och svalg

Delar av ovanstående är hämtade från kompendiet Halsbandets skadliga effekter av massageterapeuten Linda Vitchi. 

Vill du veta om ytterligare risker med halsband, gå in på www.sagnej.n.nu och klicka på ”fakta”. Se även min forskningsrapport Ryggproblem hos hund – bakomliggande orsaker till beteendeproblem.  Häftet finns att köpa på min webbsida www.andershallgren.se, böcker.

Det är konstigt att inget av dessa fakta och forskningsresultat har nått Barbro Börjesson. Det är ingen svårtillgänglig information idag.

Klicka på länken från Amerika nedan som bekräftar farligheten med halsband: 

http://dogmantics.com/is-it-harmful-to-attach-a-leash-to-your-dogs-neck-2/

Anders Hallgren

Publicerat iBlogg

37 kommentarer

 1. Bra att du säger till Anders Hallgren! Jag ser och känner resultatet av användning av halsband hela tiden./Anna, hundmassör

 2. Senast häromdagen pratade tv4 :as utmärkte veterinär Christophe om ryggproblem hos hund, och rekommenderade absolut sele. Det är anmärkningsvärt att en auktoritet som BB inte är mer påläst. Bara att beklaga.

  • Hej Kina, det var länge sedan. Trevlig att se dig som läsare av min blogg. Tack för din kommentar.

 3. Personligen har jag inte "korrigerat" någon hund sedan 1969 på annat sätt än icke stressökande. En fysiskt begränsande åtgärd mot en hund slår på stresshormonerna och en smärtsam sådan ökar på deras antal. Att avleda med ett motiverande alternativ skapar noll skadlig stress hos hunden. Hunden som korrigeras fysiskt eller med kontroll skadas omedelbart. Skadorna på hals och annat sker mycket senare och då är hunden redan avstängd och otrygg i sitt liv. Ju livligare hund desto snabbare insikt/påverkan på hunden om det omöjliga i relationen/miljön med och hos ägaren, därför "skadas" sk brukshundar fortare och mer, blir mer reaktiva och fortare reaktiva än "långsammare" raser. Dessutom blir kontrollerade och korrigerade hundar garanterat sk "hundaggressiva" har forskat på detta i snart fyra decennier – klart samband finns 100%.

 4. Tack för en viktig påminnelse. Mvh Mari

 5. Eva Eva

  Hej Anders! Intressant och lärorik läsning. Men en sak undrar jag över. Varför angiper du Barbro B när du vill framföra din kunskap och erfarenheter? Räcker det inte med att delge oss din kunskap. Det borde väl räcka för att övertyga? Har aldrig hört B säga något negativt om dig och förespråkarna för mjuka metoder.

 6. Litar på Anders Hallgren (min första hundbok på 60-talet pga min första hund är skriven av Anders Hallgren – En informativ och roligt skriven bok – Mycket pedagogisk) och blir litet förfärad över den här informationen. Min hund är nämligen utbrytarkung och om han kan backa sig ur ett halsband så gör han det om han ser en hund han inte gillar. Därför har jag ett extra hål och det gör att halsbandet sitter ganska högt upp. Skillnaden i bredd mellan hals och huvud är inte tillräckligt stor för att han ska kunna ha det lösare. Även selar krånglar han sig lätt ur – han får ur benen på något skumt vis.

  • Det finns selar som din hund absolut inte kan krångla sig ur. Köp en sådan.

 7. Bra rutet, men ge gärna alternativa metoder att hantera en stor livlig hund som damen i programmet hade svårt att hålla. Då kanske alla som läser din blogg som delas på Facebook får ett alternativ.

 8. Varför tar man inte en instruktör från brukshundsklubbarna till svt?
  Varför ryter in bk till?
  Varför ryter inte Skk till?

 9. Hej Anders! Den här kommentaren har egentligen inget med halsband at göra (även om jag alltid själv använder sele till vår hund, och den också visade sig vara ett bra skydd). Vår hund Zimba, en 11-månader gammal Shetland Sheepdog (hane) blev i söndags attackerad av en schäfer (också hane) under vår skogspromenad. Båda hundarna var lösa, schäfern visade inga varningstecken alls utan direkt den såg Zimba på stigen så kom den rakt på. Zimba hann svänga sidan till innan den bet. Zimba slapp loss o kom springande tillbaka mot mej men innan han hann fram så kom schäfern i kapp, bet honom i nacken så han föll till marken o så fortsatte schäfern att bita honom. Jag försökte dra bort schäfern o bända upp dens käkar. Då schäferägaren hann fram sa han att jag ska släppa hunden så den inte biter mej också. Jag tänkte då att mannen säkert har pli på sin hund och kommer att få den att släppa. Då började mannen bara stå och slå schäfern på ryggen med kopplet, något som jag upplevde att endast eggede schäfern, så jag fortsatte dra i den. Till sist släppte den taget o jag höll fast den tills ägaren fick kopplet på. Vår Zimba hann springa en bit med blodet droppande innan jag fick fast honom. Vi for genast till veterinärjour som sövde ner och undersökte. Han klarade sig med nosblod och bitmärken på nacken, selen av softshell hade tagit värsta stötetn, på selen syns bitmärken som har gått igenom det tjocka materialet. Det är ett rent under hur bra vår hund klarade sig från värre fysiska men, skulle schäfern ha fått ett lika bett vid strupen i stället skulle han troligen ha varit död enligt veterinären (kan också tillägga att vår hund har en ordentlig pälsman som skyddade, en släthårig hund hade fått betydligt värre skador). Nu är min fråga hur vi ska jobba med den psykiska biten? Vår hund har alrdig varit aggressiv förr mot hundar eller männsikor, han beter nog sig rätt så vanligt nu också, men t.ex. i går då han hade bitit av en rosenkvist och jag skulle ta den ur munnen på honom morrade han till och bet mig riktigt ordentligt, som tur hade jag handskar på så det gjorde inte ont, men situationen var obehaglig och otypsik för honom. (Vi brukar till och med kunna ta mat ur munnen på honom om det faller något opassligt från bordet som han hinner snappa åt sig). Vi har haft en jättebra relation hittills och han kommer nog ännu fram till mig och söker kontakt och visar att han blir glad åt oss i familjen, men en viss osäkerhet kan jag ändå ana hos honom. Tacksam för svar hur vi ska gå vidare i denna situation. /Annie

 10. Tack för ditt svar. Vi bor i Finland, Österbotten. Finns det någon liknande hundpsykolog-organisation här? Händelsen är polisanmäld. Troligtvis leder det inte till några direkta åtgärder, men förhoppningsvis blir mannen beordrad att alltid hålla hunden kopplad. Enligt ägaren var det första gången schäfern betedde sig aggresivt. Nu finns det ju i alla fall en polisanmälan som bevis ifall den beter sig aggressivt flera gånger. /Annie

 11. Är det ingen som kan få stop på Barbro Börjesson? Själv så har jag bara användning av Sele på alla hundar.läs på Fredrik Steens Blogg där blev det en fruktansvärd uppståndelse för att Sele fungerar:)

  mvh Richard

  Anders stå på dig!!!

 12. Anders Hallgren, det är mycket bkelämande att du som "hundexpert" inte kan förklara rätt och fel användning av saker och ting, för det första så vore det på sin plats att du kallar det dressyrlänk och inte strypkoppel och förklarar skillnaden! -OM man använder den som en stryplänk, JA, då är det fel, men det är inte dess rätta användning och det tror (hoppas) jag att du är medveten om? -om inte: -en dressyrlänk är ingen "bogserlina med strypegenskaper" och den skall heller inte så användas, men jag vänder frågan direkt till dig anders Hallgren, förklara nu korrekt användning av en dressyrlänk?

  • Eftersom en "dressyrlänk" (gammalt ord som får mig att rysa) är en strypkedja i metall som man ska rycka i så är det lika illa som ett vanligt stryphalsband. Allt beror på hur man använder sådana här redskap. Och man bör inte använda dem alls så länge det går att påverka hunden på andra sätt.

 13. Hur är de med en hund som inte kan gå i sele. Nej allt går inte att träna. En hund som drar värre än fan i sele och blir otroligt stark vid hundmöte som or ett problem.

  Vad gör man då? Ska man ändå utsätta sig själv för smärta där promenaden blir otrevlig smärtsam. Eller ska man gå med ett halsband som funkar där de inte är mycket frågade eller att halvstryp som inte klämer på som en kedja??

  • Det finns selar som hindrar att hunden drar, s k vgw-sele. Men den ska man bara använda under en period eftersom den kan påverka kroppen i längden. Har man så stora problem med hunden som du beskriver ska man definitivt inte låta hals- och nackepartiet belastas. Kontakta en hundpsykolog för råd och hjälp. Du kan också kika på min bloggartikel "Fullt drag i kopplet".

 14. Anders. Du lever inte som du lär. Jag har flera böcker skrivna av dig – bl a "Provlemgundar och hundproblem" och "Lyckliga lydiga hundar" skrivna av dig på 70-talet. Där skriver du hur man ska rycka i kopplet för bästa effekt. Jävla dubbelmoral. Jag har ryckt i kopplet för kung och fosterland på flera stackars hundar jag haft pga att det var så den store "hundpsykologen Anders" skrev att man skulle göra. När fan blir gammal blir han religiös…

  • När jag började, på 1960-talet, fanns bara ryck i koppel som träningsteknik. Jag var okritisk som de allra flesta och trodde att det skulle vara så. Ingen påstod att det skulle kunna vara farligt, så jag lärde ut det i min tur. Men det kändes inte bra, så jag började söka efter andra sätt att påverka hunden. Från mitten av 1970-talet hade jag funnit på flera sätt och alternativen ökar nu för varje år. Hade du läst de av mina böcker som följde efter första upplagorna så hade du sett det.
   Du får det att låta som att det är mitt fel att du har ryckt i dina hundar, men sanningen är ju att det var dåtidens träningskultur som var baserad på ryck och användande av stryphalsband. Och nej, att man utvecklas är inte dubbelmoral.

 15. Min robber tuggar sönder selar

  • Det tyder på att hunden är understimulerad. En rottweiler behöver några timmar fysisk motion varje dag och dessutom mycket mental aktivering… Det är en arbetande ras.

 16. Jättebra inlägg i Expressen.
  Hundskolan Ryck&Knyck i SVT borde aldrig ha fått visas.
  Sele på!
  Bästa hälsningar!

 17. Du skrev i en svarskommentar ovan att det finns selar som hunden absolut inte kan krångla sig ur. Lite senare skriver du att vgw-sele kan påverka kroppen och bara bör användas en kort period, och jag ser heller inget större behov av att ha kopplet fram eftersom vi kan hantera dragandet. Men jag har nu testat två selar: först en Hurtta y-sele och sedan en sele från Rukka "Form neon-sele" med en lite annorlunda konstruktion https://www.arkenzoo.se/form-neon-y-sele-nylon-gul-c77375-6 . Min hund kan trassla sig ur båda på nolltid – om hon vill. Den vetskapen gör mig stressad i kniviga situationer. Nu funderar jag på Metizosele där (kopplet också kan fästas på ryggen) men konstruktionen verkar vara i princip densamma som de jag redan köpt. Jag har förstås noga ställt in remmarna med två fingrar emellan men ändå inte för löst osv, resonerat med personal i djuraffärer och aldrig använt halsband, varken stryp eller annat. Vilka selar syftar du på ovan och kan du tipsa mig om dem? (Om du inte vill göra reklam, kanske du kan svara privat…). Tack på förhand!

  • Det finns så många olika selar att de måste provas ut individuellt. Åsa Ahlbom (författare till boken "Vardagsuppfostran med känsla och respekt"; förlag: Åsa hund & ord) och hennes medarbetare anordnar kurser där man provar ut selar. Kan du komma med på en sådan kurs så kommer du att hitta rätt i sele-djungeln.

 18. För drygt ett år sedan blev jag och sambon adopterade av en Groendaler tik och jag har sedan dess arbetat stenhårt på att minska ( inte ta bort) hennes vaktande av mig (husse anser hon klara sig ganska bra själv). Av en händelse fick jag rådet på FB att låta henne få dra lite då och då, eftersom hon tycks ha det behovet. Till min förvåning upptäckte jag när jag tog på henne selen och kopplade henne till ett midjebälte, så minskade stressen och behovet av att vakta mig mot andra hundar och områdets jävla katter ( hennes ord ) med 70-80%. När jag sedan har på halsbandet igen blir hon lite stressad, men inte alls som hon var innan och vid hundmöten brukar hon oftast "spana in " den andra hunden och jag svarar att det är okej, att jag ser hunden och att hon inte behöver bry sig. Oftast accepterar hon och vi går lugnt förbi. Däremot om hennes Chihuahua kompis vaktar, då hjälper hon till.???

  • Hej,En bra illustration till vad halsband kan åstadkomma på det psykologiska planet. Sedan måste man betänka alla de fysiska skador som kan bli följden om hunden eller man själv drar i kopplet (se: http://www.sagnej.n.nu). Ofta när en hund får gå helt lös – när och om det går – så försvinner också utfall mot hundar och annat. Men det är klart, har man en chihuahua med i gänget så blir det svårt…

   Man måste också tänka på att en vuxen hund synkroniserar sitt beteende med övriga familjen. Eftersom vi är relativt stillsamma inne så kommer hunden mest att bli liggande. Då får den överskottsenergi som den lägger som en extra kraft bakom utfall, dragande och annat när den kommer ut på promenad. Alltså ska man aktivera hunden innan man går ut. Det finns flera böcker om mental aktivering, den första och största är "Min Bästa Vän" av Marie Hansson, Jycke-Tryck Förlag.

 19. Hej Anders!
  Tack för en trevlig och givande föreläsning i Mjölby igårkväll!
  Jag hade en fundering kring vad matte och vår hund "pratar" så intensivt om varje morgon och vid godnattstunden varje kväll …
  Men jag har en annan viktig fråga. Vi inom MOTALA HUNDSÄLLSKAP har tagit ett beslut om att "bestämt avråda från allt bruk av strypkoppel"!
  Får jag fråga hur du utifrån detta skulle reagera om ändå någon kursdeltagare envisas med att absolut vilja använda strypkoppel på sin hund under kursdeltagandet. Vem har sista ordet…?
  Tack och hej!!!
  MVH/William.
  william.karlfeldt@gmail.com

  • Bra fråga – och aktuell, för jag vet flera hundklubbar som avråder helt från stryphalsband. Utmärkt initiativ Av Motala Hundsällskap! Sen finns det de klubbar som tyvärr framhåller att man måste ha stryphalsband på kursen. Många hundägare har stryp för att de är rädda att de inte kan kontrollera sina hundar annars. Jag kan förstå dem, men samtidigt tycker jag de börjar i fel ände. Man ska ju sätta in åtgärder innan man måste använda halsband som kontrollmedel, exempelvis mental aktivering om hunden har mycket energi eller om den är lugn inomhus och ligger och "laddar batterierna". örtmedlet testo-block som jag nämnde i en kommentar angående mitt inlägg "Tänk efter innan du kastrerar" med mera.
   Det allra viktigaste är egentligen inte om man har sele eller halsband (stryp eller fast), utan hur man handskas med kopplet. Det finns stora skaderisker eftersom halsbandet sitter på kroppens känsligaste ställe (se: http://www.sagnej.n.nu). Jag personligen skulle försöka få en kursdeltagare att byta tillfälligt till vgw-sele, som ju gör att kontrollen ökar. Men sen skulle jag arbeta med hundens relation till andra hundar så att hundägaren blir mer säker på sin hund utan kontrollmedel.

 20. Varmt tack! Vi kämpar vidare – helst med bra koll och kontakt, utan hjälpmedel! MVH/William K.

 21. Dessvärre använder ”Mannen som talar med hundar” Cesar Milan metoden att placera halsbandet högt upp bakom öronen på hunden och lär alla andra hundägare han ska hjälpa att göra samma sak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2024