Skadlig stress i olika former är ett fenomen som blir allt vanligare i det moderna samhället och det drabbar såväl människor som djur. Det kommer från flera källor och när det blir tillräckligt mycket uppstår en mängd symtom.
Till en början uppstår den största märkbara förändringen i individens beteende, med ökad spänning, oro, ångest och irritabilitet. Vid långvarig stark stress uppstår ofta emotionell utmattning. De sociala konsekvenserna kommer snabbt med slitningar i relationer till andra, såväl närstående som främlingar.
Utsätts en individ för en svår chock eller långvarig stress uppstår kroppsliga förändringar som nedsatt immunförsvar och förändringar i inre organ, framför allt mage och hjärta. Så småningom kommer andra kroppsliga symtom och olika sjukdomar av varierande grad av allvarlighet.
I kursen tar vi upp flera aspekter på begreppet stress. Man räknar med två typer av stress. Dels har vi den endokrina stressen, som baseras på stresshormoner från kroppens hormonproducerande körtlar, som adrenalin och kortisol från binjurarna. Dels har vi hjärnstress som innebär att det blir obalans i hjärnans olika mekanismer för att hantera påfrestningar.
Det är viktigt att kunna kartlägga orsaker till stress. Av den anledningen går vi igenom den stressanalys som hundpsykologer får lära sig, där man utreder över- och understimulering.
För att kunna hantera stress hos sin hund måste man känna till de olika stressfaktorer som finns i hundarnas värld. Därför går vi under kursen igenom alla de kända faktorerna och vad man kan göra för att undvika dem, för att förebygga problemen.
Förutom förebyggande åtgärder tar vi upp olika former av terapi, såväl psykologisk som näringsbaserad samt medicinsk.
Seminariet vänder sig till alla hundintresserade och inga speciella förkunskaper behövs. Inga svårtillgängliga termer eller begrepp ingår och allt är pedagogiskt tillrättalagt.
Preliminärt schema
09.00 Samling och presentation
09.30 Historik och definition av begreppet stress
09.45 Det finns två typer: endokrin stress och hjärnstress
10.00 Endokrin stress
Binjurehormonernas inverkan på organismen (adrenalin, noradrenalin och kortisol). Ett system som eftersträvar balans. Tyroxinets (sköldkörtelhormon) inverkan på stress. Testosteronet är delvis ett stresshormon (disk. om pågående maskulinisering av våra hanhundar).
12.00 Lunch
13.00 Hjärnstress
Svårt att skilja från endokrin stress. Hjärnans fysiologiska mekanismer för att uppnå balans. Samband mellan hjärnstress och endokrin stress.
14.00 Orsaker till olika former av stress
Genetiska, över- och understimulering, osäkerhet, chock, lång tids ansträngning eller krav, hormonförändringar, sjukdom, smärta m m)
15.30 Kaffepaus
16.00 Diagnostisering och terapi vid olika stresstillstånd
17.00 Dagen slut
Observera att avvikelser från schemat kan förekomma.
Hej,
När har ni nästa seminarium?
Kalendern uppdateras på webbsidan med nya seminarier och föreläsningar.
Var kommer detta seminarium att vara?
De bör stå uppdaterade datum i kalender på http://www.andershallgren.se när och var de olika seminarierna hålls.
Var hittar man priset på kursen ?
Är utbildningen online eller på plats och var isf ?
Kurserna listas i datumordning på webbsidan under fliken Kalender. Beroende på vilka som arrangerar så skiftar orter och kostnad.
Hej!
Jag önskar medverka i denna föreläsning. När är det planerat för kursstart?
Mvh Sara
gå in på http://www.andershallgren.se och under Kalender, där bör tid och plats för olika föreläsningar finnas uppdaterade.