Hoppa till innehåll

”Ledarskap” kan leda till fel behandling av din hund

I en serie om tre inlägg ska jag ta upp företeelser i hundvärlden som inte vill försvinna, trots att både forskning, erfarenhet, etik och logik säger att de är fel. Jag kallar dem för Die Hard 1, 2 och 3 (utan anspråk på liknelser med actionhjälten Bruce Willis, mer än att jag också fortsätter att kämpa mot ”the bad guys”). Läs och begrunda.

Die Hard 1

”Ledarskap” kan leda till fel behandling av din hund.

Av Anders Hallgren

Trots att man i modern biologisk och etologisk forskning funnit att begrepp som ledarskap i relation till hundar är ovetenskapligt och leder till fel sorts träning, använder sig många ”hundexperter” och andra av detta.

 

Vanlig diagnos

När det gäller problembeteenden är ”bristande ledarskap” en av de vanligaste ”diagnoserna” man får höra. Den som säger det menar alltså att hundens problem beror på att hundägaren inte är tillräckligt mycket ledare över sin hund och alldeles för snäll, vilket är orsaken till problemen.

En vanlig variant är att man är ”otydlig” och hunden därför är olydig. Det vill säga att hunden inte uppfattar att man menar det man säger, att man inte tar i tillräckligt med rösten och inte ser nog sträng ut.

Terapi enligt ledarmodellen

Om man säger att hundägaren brister i sitt ledarskap blir terapin automatiskt att öka ledarskapet. Hur man ska göra är det lite olika åsikter om.

En del föredrar att ”psyka” hundarna genom att inte låta dem gå först ut genom dörren, inte hälsa på dem när man kommer hem, inte äta förrän alla andra i familjen ätit, inte ligga i möbler och andra liknande åtgärder.

De flesta blir mer stränga och straffande och tillåter inte hunden att göra saker och ta egna initiativ. Man använder sig av ryck i kopplet, hängning i halsbandet, hårda starka röster, nyp, luggning, slag och till och med sparkar.

Populära quick-fix metoder

En anledning att det är så spritt är att man i hundprogrammen på TV använder sig av just sådana här helt felaktiga ”diagnoser”. Det passar nämligen så bra ihop med att korrigera beteenden genom att straffa dem, för då får man ett omedelbart resultat, även om det hjälper bara för stunden.

Etologisk forskning

Det här med ledarskap har man ägnat åtskillig forskning åt på både vilda som tama hunddjur. Slutsatsen är otvetydig: Högstatusdjur är inte aggressiva. Föräldrarna i till exempel en vargflock ”uppfostrar” inte sina ungar medvetet. Det kan förekomma mindre morrningar, tandvisningar och markeringar med lätta grepp över nosen, men de är sällsynta. I stället är föräldrarna rollmodeller för ungarna. En flock med konflikter skulle ha klart mindre chans att samarbeta och överleva, därför är det så viktigt att det råder harmoni i gruppen.

Redan Adolph Murie, på 1940-talet, en av de första biologerna som studerade vilda vargar, kunde konstatera att relationerna i en vargfamilj var extremt kärleksfulla. Efter honom har detsamma konstaterats för de allra flesta vilda djur som lever i grupper. I djurparker, däremot, uppstår ofta konflikter som leder till en sorts rangordning som bygger på de starkares makt. Det beror på de onaturliga livsbetingelserna, som att de är begränsade till en liten yta, inte jagar, inte är släkt, inte har valt varandra, att åldersfördelningen inte är naturlig och att de inte kan lämna gruppen när de vill.

Slutsats

Diagnoser som ”bristande ledarskap” och att man är ”otydlig” i sin kommunikation med hunden är helt fel och ovetenskapliga. En hund får inte problembeteenden för att du är snäll mot den. Inte heller försvinner problembeteenden för att du ryter och straffar.

Problembeteenden har inget att göra med hur sträng du är. De beror på andra orsaker. Det finns forskning som tydligt visar att du i stället kan skapa problem med att vara straffande och sträng.

Vanligaste orsakerna är stress (framför allt understimulering), hormonell obalans, smärta (vanligare än du tror!) och post-traumatiska beteenderubbningar (efter en eller flera chocker).

Ändå finns det folk som …

I denna upplysningens tidevarv skulle man väl inte behöva påpeka sådana här saker, men vissa begrepp har svårt att dö, däribland ”ledarskap”.

Nu vet i alla fall du att råd som att ”förbättra ditt ledarskap” och ”var tydlig” saknar täckning och är bara till för att få dig att köpa en quick-fix-lösning på dina problem. Den som får betala det högsta priset är din hund, för den riskerar att bli nedtryckt, undergiven, passiv och kanske till och med rädd för dig.

Det finns välutbildat fackfolk

Har du problem så rekommenderar jag att du vänder dig till en person som gått utbildning till hundpsykolog eller liknande. Ta då reda på om denna har fått utbildning i stressanalys, hormonanalys, smärtanalys och andra liknande diagnostiska instrument. Jag själv har utbildat många i detta och deltar fortfarande i sådan utbildning.

För dig som vill gå djupare

För att erbjuda dig en fördjupning kan du få köpa min bok, AlfaSyndromet, Dogma Förlag, för halva priset, alltså 100:- + porto. Uppge koden Hundsport när du beställer den. Erbjudandet gäller under två månader från dagens datum. Obs. Max två ex per kund.

 

Kan beställas genom Dogma förlag på www.dogma.nu (se länk här intill) eller gå till hemsidan www.andershallgren.se och klicka på ”Shop” där böcker kan beställas genom Gingers BokBox, telefon 0738-24 63 64. (Obs. Endast telefonbeställning)

Publicerat iBlogg

32 kommentarer

 1. Ulla Ulla

  Det har jag alltid trott på! Vänlighet har aldrig skadat någon, vare sig människa eller djur. Fortsätt att blogga massor mer.

 2. Ja, antingen blir hundägare för hårda och för bestraffande med ideliga koppelryck, t.ex., när de ska hantera sina hundar utifrån "ledarskap". Eller så blir många till och med åt andra hållet; man vill inte vara "ledare" för sin hund, så man blir velig och ger respons för helt fel saker så att hunden får noll vägledning i människovärlden. Båda lika illa. Det är därför jag har övergett begreppet helt – och till och med skrivit en bok om det :-)!

  • Hej Ingela,Du går en sorts mittenlinje som jag inte riktig kan köpa. Man blir inte "velig" för att man inte ger respons när hunden gör fel. Hunden bör få vägledning, men på ett vänligt sätt. Men bra att du har övergivit begreppet ledarskap, det har jag också och det har även forskningsresultat inom etologi kommit fram till. Men jag viker inte en tum om att straff och kontroll är oacceptabelt. Jag är svårt allergisk mot allt auktoritärt tänkande.
   Mvh
   Anders

 3. Anonym Anonym

  Först vill jag säga "haha har du en blogg? =) Kunde jag aldrig tro faktiskt :-)" sen vill jag säga vad jag tror:
  Ja tror att det faktiskt behövs komma ett till TVprogram för att hjälpa myterna ut ur huset. Myterna förstärks av snabbfix-programmen och kan så också slängas ut med TVprogram, om man gör ett program som indirekt blir gjort för att sprida kunskap om varför snabbfix är dåligt, på ett sätt som drar folk intresse till sig..

 4. Sara Sara

  Ledarskap har inget att göra med det du skriver om; koppelryck, hänga upp hunden osv. Ledarskap är relationen till hunden, en relation som gör hunden trygg. Om hunden är trygg så försvinner också ev felbeteenden (det som en del kallar problem). Om hunden känner sig trygg i att ledaren ansvarar för miljön omkring hunden så har inte hunden något behov av att försöka styra miljön och vara utåtagerande.
  De som har bra ledarskap är de som är vänliga mot hunden, så pass vänliga att de leder den till att vara en god samhällsmedborgare. Ungefär som en förälder leder sitt barn in i vuxenvärlden (även om hunden alltid förblir i barnstadiet), ledaren visar hunden vad som är rätt och fel, ledaren skyddar hunden och ger den det som hunden behöver; ett rikt liv med massor av nosarbete.
  De som inte är vänliga mot sin hund är de som aldrig säger nej, inte sätter upp regler så att hunden blir trygg. Det är ofta pga denna otrygghet, där hunden själv måste ta ansvar för omvärlden – ett ansvar den oftast inte klarar av – som problembeteenden uppstår.

 5. HÄrligt att se att du bloggar! och att du tar upp just ledarskapsfrågan, en fråga som är lika aktueäl inom hästvärlden (samma fenomen gäller). Som tidigare sagts – vänlighet har aldrig skadat någon, inte heller att ha förmågan att se ur den andre individens perspektiv (deras behov, önskningar och känslor). En bra väg att gå, då man allt som oftast får vad man ger. God fortsättning på det nya året!

 6. Fru Petersson Fru Petersson

  Glädje!
  Hej! Vad spännande med din blogg som jag med glädje kommer att följa! Jag har en servicehund som jag fått hjälp med att utbilda, tillsammans med Roffe Blom som Instruktör. Han som med varm hand och bästa hjälp förde oss fram till Examen!
  Det kommer bli kul o bra att läsa din blogg, är jag övertygad om! Tack!
  Mvh Fru Petersson

 7. Anna-Lena Anna-Lena

  Tack för det perspektivet!
  Har upptäckt efter år av elände, att om bara jag går i vägen för min hund. .utan ord, så att han alltid är bakom mig, skäller han inte
  på andra hundar. Är inte generaltypen så vi har aldrig lyckats med det innan.:)) Nu funkar bättre. Vi sover ihop o äter ihop. Men om jag pekar iväg honom så går han. Har verkligen inte lyckats innan, med någon metod. Min hund kräver respekt…coolt

 8. Johan Johan

  Intressant läsning!

  En liten funderingar till detta med att snällhet inte orsakar problem. Jag köper det, men däremot är det väl så att man inte alltid kan hindra att problem uppstår med snällhet? Mao. jag kan vara hur snäll som helst och ändå få en massa problem med min hund som bevisligen inte blir lösta av att jag är snäll. Eller tänker jag fel?

  Mvh,
  Johan

  • Johan,Jo, det går så bra att förhindra att problem uppstår och även "bota" problembeteenden på ett vänligt sätt. Jag och många med mig har lyckats göra det i många år. Det handlar nämligen om att inte ge sig på symtomen, utan att arbeta med orsakerna.
   Mvh
   Anders

 9. Gunilla Melkersson Gunilla Melkersson

  Vad kul att du har börjat blogga! Jag kommer nog kika in här ibland.

  Liksom Helena skulle jag mycket gärna vilja att det kom en tv-serie där du löser hundproblem med din filosofi!

  Jag googlade och hittade då denna artikel där vargforskare skriver om dominans och ledarskap:
  http://www.npwrc.usgs.gov/resource/mammals/wolflead/index.htm
  Alla forskare är väl inte ense…

  • Gunilla,Tack för ditt stöd.
   I den artikel på webben som du refererar till används orden "ledare" och "ledarskap" i den strikt etologiska definitionen, vilket i klartext endast innebär: "Den som går först i flocken under förflyttning." Tyvärr tolkar många ordet "ledare" som den som bestämmer och är maktutövande inom flocken. Inom modern etologi är de flesta framstående forskare eniga om att ledarskap inte handlar om maktutövning i en vilt levande flock. Missförstånd kan lätt uppstå. (Läs gärna min bok Alfasyndromet.)

 10. Daniel Daniel

  Vore ju trevligt om du inte slängde dig med "forskning visar" utan faktiskt gör källhänvisning till det du pratar om.

  • Daniel,
   Artikeln bygger på min bok ”Alfasyndromet”
   och i den återfinns 38 referenser.

 11. Marianne Marianne

  Stort TACK Anders för att du väljer att blogga om ditt expertämne. Det är fler än vi kan räkna som behöver ditt kunnande. Din generositet hjälper hundars väl och ve upp många många pinnhål, för det finns de som både läser och förstår det du lär ut. Än en gång tack för din blogg!

  (och vi har köpt boken)

 12. AnnaJ AnnaJ

  Hej Anders. Vad kul och intressant det ska bli att följa din blogg!
  När det gäller ordet ledarskap, så tror jag ordet kan vara svårtytt för många.Inte ens andra kända hundexperter håller med dej. Själv tycker jag inte riktigt om det ordet. Jag får ibland höra att min hund har "fria tyglar" och att mitt "ledarskap är dåligt" och att jag är för snäll mot min hund. Men jag och min hund har en bra relation,och hon har aldrig varit "svår" eller visat t.e.x aggressivitet.Hon får ligga i soffan,har hänt att hon försökt sno min mat,hon kanske ibland drar i kopplet.Jag har inga problem med det.Vi vet var vi har varann.Finns harmoni. Räcker gott för mej.

  Ser framemot fortsättningen av din blogg:)

  • Hej Anna,Det dröjer en tid fram till att inlägg kommer in eftersom Susanne, som är min litteraturagent och bloggskörare, liksom jag har dagarna överfulla. I alla fall håller jag med dig till 100%.
   mvh
   Anders

 13. Stefan Sandberg Stefan Sandberg

  Hej Anders, kul att se att du börjat blogga! 😀

  Skulle önska ett LÅNGT inlägg om rädsla och aggressivitet hos hund (ska köpa din bok i ämnet, synd bara att den inte han bli korrekturläst), samt fallstudier med lösningar (så man får lite tips). Har själv en hund som är lite skygg mot främmande människor, men med klickerträning har allt börjat vända. 😀

  Vad har du för erfarenhet av kastrering av skygga hundar (han kommer inte användas i avel ändå)?

  • Hej Stefan,Längre än det som står i min bok "Stressade Hundar" går inte att utveckla i en blogg. Och korta inlägg skulle inte hjälpa dig. Dock vill jag påpeka att reservation mot främmande personer är det problem som har bästa prognosen av alla. Det beror på att hundar inte egentligen är rädda för folk, utan de känner sig hotade av kroppssignalerna. De som vill hälsa på en hund skrämmer den ju med omedvetna hotsignaler. Jag vill råda dig att anlita en hundpsykolog (helst som gått för mig, eftersom jag undervisar om detta) för att få extra stöd och hjälp.
   Jag vill avråda från kastration då det är risk för flera biverkningar och en del svåra.
   Mvh, Anders

 14. Suzanne Olsson Suzanne Olsson

  Skojar du! Jag hoppas att detta är ett skämt!

  • Din kommentar förvånar mig. Är den på allvar har du nog mycket att läsa på för att uppdatera dina kunskaper. AlfaSyndromet har du ännu så länge chans att köpa för 100:-, d v s halva priset. Där har du modern forskning redovisat i detta ämne. Vill också rekommendera dig Kerstin Malms (dr i etologi) böcker (K.Malm Tanke i Tryck).Mvh, Anders

 15. Stefan Sandberg Stefan Sandberg

  Tack Anders för tipsen, de ska jag kolla vidare på! 😀

 16. AnnaJ AnnaJ

  Om jag vill beställa en bok,hur gör jag då? Hittar ingen aktuell mejladress för att beställa.

  Har läst på Hundcoachens (Fredrik Steen)blogg om ledarskap.
  Hur kan det komma sej att ni,två kända hundexperter,kan ha så olika syn på detta kring ledare/ledarskap?

  • Man kan beställa böcker genom nätbokhandlare, på http://www.dogma.nu eller via GingersBokBox, då får du ett signerat exemplar. Enbart beställning per telefon 0738 24 63 64.Som svar på din andra fråga vill jag säga att skillnaden ligger i att jag håller mig uppdaterad om senaste forskningen inom etologi. Här vill jag återigen hänvisa till min bok AlfaSyndromet.

 17. Hej Anders, du skriver i ett inlägg här ovan "Jag vill avråda från kastration då det är risk för flera biverkningar och en del svåra".

  Vill du vara snäll och förklara vad du menar. Tack för din blogg!

 18. Jag är ledare för min hund. Det är inget negativt för mig. Jag har nämnligen förmåga att använda ord för dess egentliga innebörd och inte för vad andra fått det att betyda. Att ha ledarskapet för min hund betyder att hon alltid kan komma till mig för stöd, tröst eller vägledning. Hon vet att det aldrig är någon ändring i reglerna vi har hemma, det är ingenting som är diffust. Hon är trygg i att hon vet vad som gäller, och behöver aldrig undra eller vara nervös när hon gör något, i brist på kunskap om hon får eller inte. Hon vet. Knackar det på dörren sitter man snällt och väntar där matte satt en tills man får hälsa. Man får hoppa upp i soffan eller sängen om man blir uppbjuden. Drar man i kopplet kommer man helt enkelt ingenstans.

  Inga straff. Gör man fel gör man helt enkelt om, och får massa beröm och belöning när man gör rätt.

  Att försöka tvinga folk, som använder orden på rätt sätt, att ge upp orden är ingenting som kommer leda någonvart. För de människorna, som för och tränar sin hund med vänliga, konsekventa och glada metoder, lär ha tillräckligt mycket vett i skallen för att inte låta någon främling bestämma vad för ord de ska använda, samt kunna förstå på egen hand när de stöter på folk med samma ordförråd men fel metoder att de personerna behöver hjälp.

  Den hjälpen lär inte komma från att byta ut ord, utan från att byta ut tankesätt.

 19. Ia Ia

  Kommer definitivt följa din blogg, Hade en gång i tiden en Dobermann som jag var med hos dig på Gudö, ja det är många många år sedan. Men det lugn och den trygghet som min hund visade när vi trädde in på ditt område glömmer jag aldrig. Det var magi…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2024