Hoppa till innehåll

Dominanstänkandet är föråldrat

Det finns flera filosofier som ligger till grund för hur man betraktar hundträning, och även hunden som individ. Det vanligaste som man möter i olika böcker, media och på nätet är varianter på dominansförhållande. Att trycka ner en individ fysiskt och psykiskt, för att den inte ska ”stiga i rang” är grunden i dominansfilosofin. Och det var just detta som låg bakom den hårdföra behandlingen av vargarna i Kolmårdens Djurpark. Men all  form av dominanstänkande är fel enligt modern etologi och psykologi.

Dominanstänkandet hör alltså till gamla tiders uppfattningar. Idag vet vi tack vare forskning att man inte ska slå och skrämma sin hund för att få den att bete sig som man vill. Trots det finns det fortfarande hundskolor som använder våld, men de formulerar om det på ett annat sätt så att man ska få uppfattningen att det här är ett naturligt beteende mellan hundar.

Det låter kanske bra

Kan man få något att låta bra kommer många hundägare att tro på det. De som baserar sin hundsyn på dominansfilosofin hänvisar ofta till vad som enligt dem skulle vara naturligt för hunddjur och det kan låta så här:

”Så här gör vargar.”

”Mamman uppfostrar sina valpar med tuffa tag.”

”Om du inte dominerar din hund så kommer den att dominera dig.”

”Du måste vara tydlig.”

”Hunden kan inte ta ansvar för vad den gör, det måste du göra.”

”Det värsta du kan göra är att skämma bort hunden.”

”Det är du som är ledaren.”

Sådana här uttalanden är varningsflaggor. De visar att den som uttalar sig anser att man ska trycka ner hunden. Tyvärr har många tyckare och hundexperter i TV och andra media denna filosofi till grund för sin verksamhet, men får det till att låta som om det är ett riktigt förhållningssätt. Det är lätt för en okritisk vanlig hundägare att låta sig förledas.

Man kan dominera på olika sätt

Det har vuxit fram en filosofi som bygger på dominans, men samtidigt på icke-våld, fysiskt sett. I stället ska man, enligt denna, dominera hunden på ett psykologiskt överlägset sätt. Det innebär främst att hålla på strikta regler som exempelvis:

 • att hunden inte får gå före ut genom dörren
 • att hunden inte får äta sin mat innan du har ätit din
 • att hunden inte får ligga i möblerna
 • att hunden inte får vinna i lekar som dragkamp
 • att hunden inte får stanna och kissa annat än för att tömma blåsan
 • att man inte ska hälsa på hunden när man kommer hem – för att demonstrera sin dominans. Etologiskt sätt är detta ett avståndsökande beteende som kan göra hunden osäker.

 

Sammantaget är den här filosofin inte alls fri från våld, men här är våldet psykologiskt. Det går emot hundens natur och skapar en distans mellan hunden och dennes ägare. Det i sin tur leder till social stress i längden, vilket är den lågintensiva, onaturliga och långvariga stress som med tiden leder till emotionell utmattning. Det är den som får folk att ”gå in i väggen”. Läs mer om det i min bok ”Nyckeln till lycka”.

Bra att vara kritisk

Generellt sett är hundägare alldeles för okritiska. Det räcker ofta tyvärr med att någon så kallad hundexpert verkar trevlig och låter övertygande för att man ska tro på budskapet. Sedan får hunden sitta emellan för att man behandlar den på ett sätt som går emot dess natur.

Går några råd ut på att straffa, korrigera, dominera, reglera, förbjuda och bestämma, så kan du utgå ifrån att de är fel. Låt sådana saker väcka din kritiska inställning och sök mer information. Gärna från en utbildad hundpsykolog som inte ger sådana råd.

Går råden däremot ut på att ösa kärlek över hunden, att skämma bort den och bara ha kul ihop, då kan du utgå ifrån att de i alla fall inte kan skada hunden psykologiskt. Människans bästa vän förtjänar att behandlas med lika mycket kärlek som den alltid är villig att ge oss.

Anders Hallgren

 

Publicerat iBlogg

12 kommentarer

 1. Barbara Andersson Barbara Andersson

  Vet vad du talar om eftersom jag fick gå med familjens Schäferhund på lydnadskurs på sen 40tal och så i en hundklubb i Hannover. Där var prygel lika med uppfostran och jag som barn kunde inte slå min hund men tränaren klippte till vår tik emellanåt. Det var så grymt att jag till slut vägrade att gå på träningen. Det var heller inte problemfritt. Tyvärr kan man fortfarande se hundägare att använda våld helt öppet ute bland folk och det är mycket sällan någon reagerar mot den som slår och sparkar fast bakom ryggen kommer många kommentarer. Man vill inte ’lägga sig i’! En ganska tröstlös mentalitet tycker jag och vi alla som har en annan syn på hunduppfostran borde visa litet mera mod när situationer uppstår. Det är ’inne’ att ha hund men tyvärr inte nödvändigt att ha kunskaper. Det finns för många djur som inte har det så bra!

  • Susanne Susanne

   Barbara Anderson, håller med dig! Tänker också på att många fortfarande har sin hund bunden på tomten – trots att det idag är förbjudet i lag mot ”bandhundar”. (En löplina under korta stunder är väl ok) Stackars hundar. För att inte tala om inom jakt där hundarna stängs in i så kallade hundgårdar när inte jägarna använder dem för jakt. Det är som att sitta i fängelse utan någon som helst aktivering. Borde också förbjudas. (Kommentar: Det här gäller inte alla jägare naturligtvis)

 2. Birthe Wallin Birthe Wallin

  Så skönt att läsa❤️?

  • Tommy Tommy

   Nja..
   Nu har ju även jägarna faktiskt sina hundar som sällskap och familjeindivider…finns säkert undantag men det där va kraftigt generaliserande

   • Anders Hallgren Anders Hallgren

    Håller med om att det är fel att generalisera. Många med jaktintresse har säkert sina hundar även som sällskapsdjur och kära familjemedlemmar – vilket är självklart. Men inom jägarkåren är tyvärr denna hundhållning med inlåsning i hundgårdar mer vanlig än ovanlig.

 3. Ewa-Gun Westford Ewa-Gun Westford

  Hej! Detta som du har skrivit gläder mig oerhört! Jag argumenterar alltid när jag får kritik för att min hund inte ska gå före mig in eller ut. Har dessa diskussioner med en närstående. Tack! Jag ska fortsätta med kärlekstemat och respekten för min lille levande och underbare hund.

 4. Ingwor Björnsdotter Ingwor Björnsdotter

  Jag tycker det är spännande med alla filosofier och vetenskapligt tänkande kring samexistens. Det är lika spännande med personer som verkligen kan få en missanpassad att känna sig älskad och värdefull.
  Personligen har jag olika slags fyrbenta i min vård, där jag långsamt och med vissa svårigheter finner att de anpassar sig, känner trygghet, leklust och viss tillgivenhet. Det är här jag också ser att bland annat hundar är individer precis som vi människor med personligheter och alla egenskaper som visar att de är en individ med sina intressen och erfarenheter.
  Experter kan vara experter och ge sina råd eller visa på vad som kan förstärkas eller vad som behöver ”slipas bort” men det är du som djurägare som har ansvaret för att det lilla livet ska kunna få ett bra liv och där menar alla olika.

 5. Åsa Ljunggren Hase Åsa Ljunggren Hase

  ❤️

 6. Mia Mia

  Jag har hört samma argument som du räknar upp här, dock har mitt hjärta alltid känt att det är fel och därför har jag inte anammat detta med min hund. Jag blir varm i hjärtat av att läsa allt du har skrivit så att jag nu lättare kan förstå min fina, fantastiska schäfer ?

 7. Mia Mia

  Man möter allt som oftast hundägare som pratar om alfa roller och dominans, varför och vad hunden gör brukar inte spela någon roll utan den ska bara lyssna och vara lydig punkt slut, men vart försvann förståndet i att man kanske måste lära hunden att göra det vi vill istället för att prygla den till någon form utav relation där hunden ska förstå att det är jag som bestämmer…..Trygghet och vägledning i samband med en stor portion utav tillfredställelse utav beteenden hos hunden borde vara a och o i all träning – först tillgodose behov (berikning) sen lydnad.

 8. Emma Emma

  Så bra skrivet!
  Jag har alltid haft den filosofin men träffar/möter många som säger att jag skämmer bort min hund, är för mild emot den. Men min filosofi e att jag uppfostrar mina barn och hund på samma sätt ( inte ordagrant ) Både min hund och två barn är otroligt trygga individer ❤ efter 15 år i vården börjar jag min resa på hundens hus nästa år..för å kanske bli hundpsykolog en vacker dag ❤

 9. Mija Derdour Mija Derdour

  håller m dig om allt, jag håller på att lära mig ef många år m tron på at detta m dominans finns, jag lär mig mycket av dig & du är min förebild. Tack för allt mvh Mija

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2024