Hoppa till innehåll

Hunden anpassar sig efter solhettan

Du har säkert lagt märke till det – särskilt denna sommar – att när solen skiner och det är varmt ute så går hunden inte i samma jämna takt på promenaden. Ibland går det snabbare och ibland långsammare. Är det instinkt eller intelligens? 

Det här kanske inte gäller precis alla hundar i alla åldrar. Unga hundar brukar ju ha bråttom medan äldre rör sig i makligare takt och många försöker hänga med i mattes eller husses takt.

Men de allra flesta hundar rör sig emellertid långsammare i skuggan och snabbare i solen. Det är som att de vill vara så kort stund som möjligt i solen för att undvika att hettas upp. Samtidigt går de långsammare där det är skugga, som att de söker svalka sig. Ofta stannar de inte och nosar så mycket och så länge där solen ligger på, medan de kan stanna och nosa extra länge i skuggiga partier.

Vad det här beror på är svårt att säga – man vill ju alltid av ren nyfikenhet veta anledningar och orsaker till saker som hundar gör. Man kan undra om det är ett instinktivt beteende som finns där i hundens gener sedan urminnes tider. Det är ju likadant med nästan alla hundar, vilket ju då kan vara en instinkt. Eller så är det ren och skär intelligens, ett automatiskt reglerande av kroppstemperatur. Och hundar är intelligenta, det vet vi. Ibland smartare än vi människor, för vi rör oss i samma hastighet vare sig det är sol eller skugga.

Jag brukar anpassa min fart efter min hund och då märks det allra tydligast att han skiftar mellan skugga och sol, mellan långsamt och hastigt.

Tänk på att en hund ofta går långsammare i skuggan så att du inte missförstår den och skyndar på den då. För att få ner temperaturen en riktigt varm dag kan hunden vilja stanna i skuggan en längre stund och då är det viktigt att man låter den göra det. Om den på soliga ställen börjar skynda på stegen och kanske drar i kopplet, så försök inte att tillrättavisa den. En hund vet alltid bäst.

Tänk på att undvika solbelyst, varm asfalt eftersom det kan bränna på hundens tassar.

Att ha med sig vatten ut på en lite längre promenad så att man kan svalka hunden på tassar och mage och låta den dricka är viktigt. Likaså att kolla hur hårt hettan tar på den, exempelvis om den hässjar mycket så måste man låta den få svalka sig och dricka vatten.

   Anders Hallgren

Publicerat iBlogg

En kommentar

  1. Michèle Michèle

    Hej! Vad bra att veta! Det förklarar mycket! Hunden mycket känsligare för värme så vet var det är svalare. Den här sommaren som är en extremt het sommar, så har flera hundägare sagt att deras hund ej varit trött fastän denne gått i solen, utan däremot gått mycket raskt i solen! Tack för informationen! ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2025