Hoppa till innehåll

Fel om efterchocksbehandling

Fel om efterchocksbehandling

I tidningen Hundsport nr 12, 2013 skriver Yrsa Franzén Görnerup om hur man kan hjälpa en hund som har blivit chockad i samband med fyrverkerier. Tyvärr har hon förväxlat efterchocksbehandling med akutchocksbehandling.  Eftersom jag har forskat, arbetat med och skrivit om dessa saker känns det viktigt att korrekt fakta kommer fram.  Den här rättelsen har jag även skickat till Hundsport.

Akutchocksbehandling är något man sätter in så snart som möjligt efter det att en hund chockats. Det innebär att man helst inom ett dygn ger hunden något lugnande örtmedel under cirka en veckas tid  –  alternativt låter en veterinär föreskriva starkare medel. På så vis kan man få bort de effekter som annars ”sätter sig” i nervsystemet i form av nervspändhet och ljudkänslighet.

För en hund som blivit chockad tidigare har lugnande medel inte någon inverkan på den post-traumatiska stressen. Här ser vi den ökade känsligheten, ökade benägenheten att reagera med känslor och den starka rädslan när hunden återupplever delar av något som fanns med i chockbilden.

Här gör sådant som höjer serotoninaktiviteten stor nytta. Det första man prövar är B-vitaminer, därpå kan man ge speciell mat (rik på aminosyran tryptofan) eller örtmedel. Om hunden är starkt påverkad kan man ge medel som veterinären skriver ut. I de flesta fall som jag och mina kollegor arbetar med når man ofta goda resultat bara med B-vitaminer och speciell mat.

Allt det här finns i min bok ”Arga, rädda och STRESSADE hundar” (MB Förlag)

     Anders Hallgren

 
Boken finns ute i handeln och kan också kan beställas signerad via Gingers BokBox, telefon 0738-24 63 64.
(220 kr exkl. porto)
Mer om den här boken och mina andra böcker på min hemsida www.andershallgren.se.

 

Publicerat iBlogg

8 kommentarer

 1. Vad glad jag blir när jag läser detta!
  Ja, inte för att Ylva skrivit fel utan snarare hur rätt jag har tänkt!
  Tack för ett bra inlägg Anders!

 2. Petra Pålsson Petra Pålsson

  Vilken tur att det blir en rättelse! 🙂

 3. Michèle Michèle

  Hej! En mycket läsvärd bok, som de flesta böcker av Anders Hallgren. Men speciellt den här boken passade mycket bra in på en väns hund, och förklarar min väns hunds beteende.

 4. Hur vet man att en hund blivit chockad? Fysisk chock vet jag ju kännetecknen för men psykiskt är det värre med..

 5. Hej Anders Hallgren
  Tak for en rigtig god og informativ bog "Stress, angst og aggression hos hunde" (på dansk).

  Jeg har et spørgsmål:
  Jeg vil gerne give min hund B-vitaminer, som du foreslår i bogen, men jeg kan ikke finde ud af, hvor jeg kan købe dem, der hedder B-50.

  Hvor kan jeg købe dem, og hvem producerer dem?

  På forhånd tak for svaret.

  Vh Anne

 6. Fantastisk bok – som alle bøker jeg hatr av Anders Hallgren .. Men denne er virkelig den beste..
  Mye man normalt sett ikke tenker på og dette at hunder og kan få PTSD er det sværyt lite forskning på. Har selv en PTSD hund som har blitt betraktelig mye bedre etter å ha fått tilskudd og urter. Selv om det tok nesten 2 år fra skade skjedde til hun fikk hjelp så har det gjort underverker.. Anders Hallgren er min store helt!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2024