Hoppa till innehåll

Tappa aldrig greppet om flexikopplet

Flexikoppel ger en hund större rörelsefrihet, vilket den säkert tacksamt tar emot. Det  kan även kortas om det behövs, till exempel när man rör sig där det är mycket folk och trafik. Men om hunden skulle bli skrämd när den är kopplad, eller kastar sig framåt av någon annan anledning, är det lätt att tappa greppet om flexikopplets handtag. Då kan det fara i väg som en projektil efter hunden och skrämma den riktigt ordentligt.

Det finns hundar som i panikslag med handtaget dunsande efter sig sprungit rakt ut i trafiken eller försvunnit långt bort vid en sådan upplevelse.  När man väl får tag på hunden visar den alla tecken på att ha blivit chockad. Då bör den genast behandlas med något lugnande. En traumatisk upplevelse sätter ju spår i nervsystemet och går oftast inte över – även om hunden inte visar några symtom efteråt. Men den brukar få en högre beredskap för att något skrämmande kan hända. Läs om chock i min bok Allt om hundpsykologi – En ny vetenskap.

Jag tycker att handtag på flexikoppel borde vara försett med en säkerhetssnodd som man kan trä om handleden. Det vore en bra säkerhetsåtgärd om hundägaren råkar tappa greppet. För några år sedan skrev jag till tillverkaren och tipsade om detta, men har inte fått något svar.

Men du kan själv fixa en säkerhetssnodd. Det är väldigt enkelt och billigt. Gör så här: Klipp till ett kraftigt snöre på 45 cm och knyt ihop till en ögla, ca 20 cm diameter. (Förstärk gärna knuten med lim.) Trä in öglans ena ände i handtaget och ut genom andra ändan av öglan och dra till – och vips har du en förstärkt säkerheten. (se bild) Det där lilla snöret är en enkel sak för att förhindra en eventuell olycka och ger en känsla av trygghet på promenaden.

   Anders Hallgren

Publicerat iBlogg

Kommentarer är stängda.

© Anders Hallgren 2024