Hoppa till innehåll

Min roll i utbildning till hundpsykolog

Om utbildningen till hundpsykolog

Det har börjat cirkulera rykten om att jag utbildar hundpsykologer på andra ställen än hos Hundutbildningsgruppen i Alvesta och jag vill med detta tala om att jag inte gör det. För att undvika missförstånd, så vill jag förtydliga att jag sedan många år är knuten till Hundutbildningsgruppen och tänker så förbli.

Vanligt med problem

Hundpsykolog, beteendekonsult, hundproblemutredare – ja, kärt barn har många namn, ännu fler än bara de här. Vad det handlar om är folk som hjälper hundägare som har problem med sina hundar. Det kan vara allt från ensamhetsproblem, hundar som drar i kopplet, hundar som är rädda för starka ljud (typ fyrverkeri), till hundar som är aggressiva på olika sätt.

Statistiskt är det cirka femtio procent av en hundägarepopulation i ett västerländskt land som upplever sig ha problem de behöver hjälp med.

Utbildningen

Jag startade utbildning till hundpsykolog under senare hälften av 1970-talet och hade en grupp per år ända till 1995. Jag slutade hålla den för att jag flyttade till Kalifornien och arbetade med räddningshundar och överlät den till David och Maria Selin, som var tidigare elever. De bildade ”Hundutbildningsgruppen”. Att just de två fick ta över den beror på att de hade de egenskaper som är så viktiga, nämligen respekt för hundar och hundägare, kärlek till hundarna, kunskap och kreativitet att utveckla ämnet hundpsykologi. Jag medverkade som lärare vid de tillfällen jag var på besök i Sverige, vilket var ett till två gånger per år.

Olika utbildningar – ibland ingen alls

Det har blivit populärt att bli hundpsykolog (eller motsvarande benämningar) och det har vuxit upp utbildningar ”som svampar ur jorden”. Tyvärr, som så ofta blir, visade sig snabbt kvalitetsskillnader både vad gäller utbildningar och vad gäller de personer som arbetar med att hjälpa hundägare med hundproblem. En del saknar utbildning överhuvudtaget men utger sig ändå för att kunna ämnet. Det här har gett ett stort spelrum för straffbaserad träning som mest går ut på att dominera hunden under förespegling att det handlar om ”ledarskap”.

Analyser viktigast

Att arbeta som hundpsykolog handlar så lite om att träna hundar – det kommer i sista hand. Det handlar istället om att ta reda på orsakerna till problemen. För när man funnit och åtgärdat orsakerna behövs sällan något träning. Det kan handla om understimulering, hormonella fel, smärta och en rad andra orsaker till att en hund blir ”kriminell”.

Vi är några som arbetar tillsammans i Hundutbildningsgruppen med att förfina de analyser vi redan har och för att finna på nya. Denna starka betoning på analyser av bakomliggande orsaker och mängden av dessa är vi ensamma om i hundvärlden – ja i hela världen faktiskt.

Det är i detta kompetenta gäng jag har min förankring och arbetar aktivt med att utveckla yrket ”hundpsykolog” till något som hjälper hundar utan att trycka ner dem och som ger hundägare stöd och råd som är vetenskapligt förankrade.

Föredrag och seminarier

Dessutom håller jag både föredrag och seminarier där jag tar upp speciella problem. Mitt seminarium om stress tar upp vissa stressproblem och en del lösningar, men på Hundutbildningsgruppen så blir ämnet stress behandlat mycket djupare än vad detta seminarium omfattar. Dessutom har jag där en helg om problemanalys, som jag inte har för någon annan utbildningsanordnare.

Publicerat iBlogg

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Anders Hallgren 2024