Anders Hallgren

  • Psychologist and animal behaviorist

(Svenska) Min medverkan i “Morgonstudion” den 26 november

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Min medverkan i ”Morgonstudion” i TV1 den 26 November och kritikstormen mot dokumentär om Alexandra Ortega.

Jag inbjöds att komma till “Morgonstudion” i TV1 för att intervjuas tillsammans med Alexandra Ortega. Inslaget initierades av producenten Bodil Appelquist, som spelar in en dokumentär om Ortega, som lever med 30 hundar. Ortegas bakgrund är att hon en kort tid praktiserat hos Cesar Millan i USA och att hon nu ser sig som en förespråkare för hans filosofi för hundträning i Sverige.

När det i hundkretsar blev känt att SVT höll på att spela in en dokumentär om Alexandra Ortega riktades stark kritik mot både producenten och Ortega själv. Vanliga hundägare, professionella hundtränare och hundpsykologer i branschen protesterade. Man framhöll att Ortega saknar egentlig utbildning och är onödigt hård mot hundar eftersom hon står för Cesar Millans filosofi, som ju är inriktad på att med dominans och bestraffning få hunden att sluta med problembeteenden och lyda i största allmänhet.

Den här kritikstormen uppstod i protest mot att SVT genom en sådan dokumentär nu skulle ge legalitet för den hårda filosofin. Och det föranledde alltså Bodil Appelqvist att kontakta mig för att låta ”den mjuka sidan” komma till tals.

På åtta minuter hinner av förklarliga skäl inte två personer som representerar två olika ståndpunkter mer än snudda vid sakfrågorna. På den korta tiden fick inte ”den mjuka sidan” chans att belysas rättvist sätt.

Det var besvärande att programledarna inte kontrollerade att Ortega avbröt mig gång på gång. Jag blev förvånad när Alexandra Ortega låtsades hålla med mig i allt som jag sa om ledarskap och rangordning – tvärt emot vad hon praktiserar. Hon har ju lärt sig av Cesar Millan och hela hans filosofi i hundträning baseras ju just på ledarskap, straff och dominans.

Jag sa att det finns mängder av forskningsresultat som alla bekräftar att straff inte medför annat än en kortare förändring av ett beteende och alltså inte medför en bestående beteendeförändring. Ortega svarade att det visst finns undersökningar som visar att straff ändrar en hunds beteende på ett långvarigt sätt. Det är helt enkelt inte sant. Det finns ingen forskning som bevisar detta. Däremot är all modern etologisk forskning enig om att den mjuka linjen är rätt.  Synd att tiden inte räckte till för att prata om vad som är mest naturligt för hundar och vad som får en hund att må bra, för det är väl det vi alla vill.

Jag hoppas innerligt att detta korta avsnitt i ett morgonprogram inte ska anses räcka för att ”den mjuka sidan” ska få ha sagt sitt och att det därmed skulle vara fritt fram för public service SVT att fortsätta påverka hundägare så att inställningen till hundar blir en med straff och dominans som främsta verktyg.

Många med mig hoppas därför, att i dokumentären om Alexandra Ortega och hennes alla hundar vetenskapliga fakta som stöder den mjuka sidan får utrymme.

Anders Hallgren

Länk till inslaget https://www.svtplay.se/video/20312730/morgonstudion/morgonstudion-26-nov-06-00-1?highlight=sa-uppfostrar-du-din-hund-ratt&position=6685&start=auto

Got Something To Say:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


Copyright © Anders Hallgren 2019